Juncker chce jednotnejšiu Európu, lídrov V4 pozval na večeru

TA3 TASR
5.10.2017 07:47

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pozval lídrov krajín Vyšehradskej štvorky na večeru v snahe zmierniť napätie medzi nimi a bohatšími západnými členmi Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na list, ktorý sa jej redaktorom dostal do rúk.

V liste datovanom 2. októbra a adresovanom lídrom Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska Juncker zdôraznil "najvyššiu dôležitosť" jednoty EÚ, poznamenanej spormi ohľadom migrácie a iných záležitostí, ako aj Brexitom. Zatiaľ čo Praha a Bratislava sa niekedy držia umiernenejšieho tónu, Varšava a Budapešť majú neustále vážne nezhody s Európskou komisiou v Bruseli, ako aj s Nemeckom a Francúzskom ohľadom toho, čo Únia stále viac považuje za porušovanie demokratických pravidiel z ich strany, uvádza Reuters.

Juncker navrhol večeru s lídrami Vyšehradskej štvorky v Bruseli na 18. októbra pred summitom EÚ (19.-20. októbra). Vyjadril pritom potrebu vybudovať "jednotnejšiu, silnejšiu a demokratickejšiu Európu" aj napriek odchodu Veľkej Británie z EÚ. "Domnievam sa, že zachovanie jednoty dvadsaťsedmičky má v tomto procese najvyššiu dôležitosť," uviedol predseda EK.

Východné štáty, osobitne Poľsko a Maďarsko, odmietajú program EÚ pre všetky členské štáty, aby prijali utečencov po ich masovom príleve v rokoch 2015-16 - väčšinou moslimov z Blízkeho východu a Afriky. Medzi ďalšie predmety sporu patrí aj reforma pracovného práva EÚ, ktorá podľa Francúzska a niektorých ďalších západných štátov dáva nespravodlivú konkurenčnú výhodu lacným pracovníkom z východu Európy, pripomína agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok