Kiska vetoval zákon o Ústave pamäti národa, vraj je v rozpore s ústavou

TA3 TASR SITA
3.10.2017 16:07

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o Ústave pamäti národa, ktorú poslanci schválili ešte v septembri. Hlava štátu poslancom navrhuje, aby novelu opätovne prerokovali a schválili s jeho pripomienkami.

Kiska vetoval zákon o Ústave pamäti národa, vraj je v rozpore s ústavou
TASR

Svojvoľné odvolávanie členov rady

Kiska pripomína, že podľa vynovenej právnej normy sa štatutárnym orgánom ÚPN stala správna rada. "Jej predseda by tak len koordinoval jej činnosť a konal v jej mene navonok. Z obsahu schváleného zákona však nie je zrejmé, ako bude správna rada vykonávať všetky právne úkony, ktoré ako štatutárny orgán vykonávať má," odkázal prezident.

Hlava štátu argumentuje, že to oslabuje zodpovednosť za riadenie a činnosť celého ústavu. Pripomína, že slovenský právny poriadok pri inštitúciách verejnoprávneho typu nepozná takúto formu riadenia prostredníctvom kolektívneho štatutárneho orgánu.

Kiska tiež upozorňuje, že novela zákona zavádza nový dôvod na odvolanie člena správnej rady, a to na základe neurčito formulovaných "nedostatkov" pri plnení si povinností. "Vytvára sa tým priestor na svojvoľné rozhodovanie o odvolávaní členov správnej rady bez toho, aby sa proti tomu mohli účinne brániť," dodal prezident.

Zákon o štátnej cene

Pri zákone o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka hlava štátu argumentuje, že ich forma a obsahové zameranie sú totožné ako pri štátnych vyznamenaniach. "Bez ohľadu na to, že navrhovaný zákon používa pojem 'štátna cena', podľa prezidenta SR to nemení podstatu a účel takejto ceny ako štátneho vyznamenania," píše sa v tlačovej správe.

Schválený zákon je preto podľa neho v rozpore s ústavou SR. "Podľa platného a účinného znenia ústavy môže štátne vyznamenania udeľovať iba prezident SR, prípadne na to môže splnomocniť iný orgán. Bez takéhoto splnomocnenia nemá žiaden iný ústavný orgán — ani predseda parlamentu, ani predseda vlády — ústavou zverenú právomoc udeľovať vyznamenania," dodáva sa ďalej s tým, že prezident navrhuje, aby Národná rada SR pri opätovnom prerokovaní zákon neprijala ako celok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok