USA po záhadných útokoch vyzývajú Kubu, aby odvolala diplomatov

TA3 TASR
3.10.2017 06:31

Spojené štáty vyzvú Kubu, aby odvolala takmer dve tretiny svojich diplomatov z Washingtonu. Ide o reakciu na zatiaľ nevysvetlené zvukové útoky, ktoré spôsobili zdravotné problémy viac ako 20 americkým diplomatom.

Reakcia na akustické útoky

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa plánuje požiadať Kubu o zníženie počtu personálu na jej veľvyslanectve vo Washingtone o 60 percent. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Malo by sa tak stať po minulotýždňovom americkom kroku obmedziť počet personálu na veľvyslanectve v Havane o podobný počet. Išlo o reakciu na záhadné útoky na zdravie amerických vládnych zamestnancov na Kube.
Cieľom najnovšieho kroku voči kubánskym diplomatom v USA nie je potrestanie Kuby, ale podľa predstaviteľov USA zabezpečenie toho, že obe krajiny budú mať v hlavných mestách podobný počet diplomatov. Kubánski diplomati nebudú oficiálne vyhostení, pokiaľ ich Havana odmietne poslať domov.

Okolnosti nie sú známe

Najmenej 21 amerických diplomatov a ich rodiny začali postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi. Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach, alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slovo. Podľa amerických vyšetrovateľov je možnosť, že išlo útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

Prvými a najviac postihnutými osobami boli americkí špióni pracujúci pod diplomatickým krytím. Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými "útokmi" na zdravie amerických diplomatov. Minister šéfovi americkej diplomacie Rexovi Tillersonovi povedal, že Kuba stále nemá žiaden dôkaz, ktorý by vysvetľoval, čo sa stalo v Havane. Tillerson zdôraznil, že je povinnosťou Kuby chrániť diplomatov na svojej pôde, a to bez ohľadu na vinníka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok