Vyslúžilý agent pátra po tom, kto prezradil úkryt Anny Frankovej

TA3 TASR
2.10.2017 20:52

Vyslúžený agent amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie Vince Pankoke spolu s tímom prevažne holandských odborníkov začal vyšetrovanie, ktoré má po rokoch odhaliť, kto zradil Annu Frankovú a jej židovskú rodinu, skrývajúcu sa počas druhej svetovej vojny pred nacistami v Amsterdame.

Vyslúžilý agent pátra po tom, kto prezradil úkryt Anny Frankovej
TASR

Má nové informácie

Pankoke podľa informačného servera DutchNews.nl uviedol, že chce  využiť všetky odborné poznatky, ktoré boli získané v poslednom desaťročí, aby vypátral, ako sa nacistom nakoniec podarilo nájsť skrýšu v dome na ulici Prinsengracht, kde sa ukrývala Anna so svojou rodinou. "Doteraz väčšinu vyšetrovaní viedli spisovatelia, novinári alebo historici, ale nikdy tím forenzných vyšetrovateľov, ktorí používajú moderné techniky podporované umelou inteligenciou," uvádza sa na internetovej stránke tímu vyšetrovateľov.

Pankoke pre denník Volkskrant priznal, že k vyriešeniu tejto záhady ho už pred niekoľkými rokmi inšpiroval jeden holandský policajt, a keď vlani odišiel do dôchodku, rozhodol sa, že sa o to pokúsi. Uviedol, že už má prvé nové informácie, ktoré získal cez zoznam informátorov amsterdamského gestapa z archívu vo Washingtone. Priznal, že sa spolieha na využitie metadát, ktoré získa pospájaním informácií a údajov zo starších vyšetrovaní z rôznych archívov vo svete. "Tieto informácie nikdy neboli spojené do jedného celku," uviedol.

Existuje viacero teórií

Pankoke by chcel ukončiť vyšetrovanie do augusta 2019, teda do 75. výročia odhalenia skrýše Anny Frankovej a jej rodiny, zároveň však pripomína, že ak aj nenájde definitívnu odpoveď, jeho úsilie "prinesie nové príbehy a poznatky". DutchNews.nl pripomenul, že existuje viacero teórií o tom, kto v auguste 1944 vyzradil skrýšu Anny Frankovej a ďalších siedmich ľudí. Podľa informácií Múzea Anny Frankovej mohla byť jej rodina nájdená náhodou, pri pátraní po podvodníkoch s potravinovými kupónmi, lebo neexistujú presvedčivé dôkazy o zrade.

Anna Franková verne opísala dvojročné obdobie v tajnom úkryte pred nacistami, jej denník bol vydaný v roku 1947 a stal sa jedným z najpredávanejších textov na svete. Anna rovnako ako jej sestra Margot zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen v období február - marec 1945 na týfus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok