Na policajné násilie chce Katalánsko odpovedať generálnym štrajkom

TA3 TASR
2.10.2017 06:16

Rôzne odborové zväzy a ďalšie organizácie zvolali na utorok v Katalánsku generálny štrajk. Týmto spôsobom chcú protestovať proti násiliu zo strany policajných zložiek počas nedeľňajšieho sporného referenda o nezávislosti tohto španielskeho regiónu.

Stovky zranených

Dôrazná reakcia na represie je potrebná, zdôraznila regionálna hovorkyňa národného odborového zväzu CCOO Dolors Lobetová v nedeľu večer v Barcelone po stretnutí so zástupcami viacerých ďalších zväzov a zoskupení. Odbory UGT, ktoré patria popri CCOO k najvplyvnejším v Španielsku, rozhodnú o účasti na štrajku v priebehu dňa.

Napriek súdnemu zákazu a proti vôli ústrednej španielskej vlády v Madride zorganizovala katalánska vláda v nedeľu referendum o odčlenení od Španielska. Pri tvrdých zásahoch polície, zameraných na zastavenie hlasovania, utrpelo podľa regionálneho ministerstva zdravotníctva zranenia 844 občanov. Španielske ministerstvo vnútra hlásilo 33 zranených policajtov.

Katalánci za nezávislosť

Regionálny prezident Carles Puigdemont počas televízneho vystúpenia vyhlásil, že Katalánsko vyhralo v nedeľňajšom referende právo na vlastnú suverenitu. Zároveň uviedol, že plebiscit otvoril cestu jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. "Moja vláda v ďalších dňoch rozpošle výsledky hlasovania katalánskemu parlamentu, kde leží nezávislosť našich ľudí, aby mohol konať v súlade so zákonom o referende," dodal.

Hovorca regionálnej vlády v noci oznámil, že 90 percent zúčastnených voličov sa vyslovilo za nezávislosť. Podľa zákona prijatého katalánskym parlamentom, ktorého platnosť však pozastavil španielsky ústavný súd, by to malo viesť do 48 hodín k vyhláseniu nezávislého katalánskeho štátu.

Na referende o nezávislosti Katalánska sa podľa tamojšej regionálnej vlády zúčastnilo 2,26 milióna voličov, účasť bola 42 percent. Madrid považuje referendum za nezákonné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok