Pápež navštívil utečencov, pripomenul pamiatku Titusa Zemana

TA3 TASR
1.10.2017 18:20

Pápež František navštívil utečenecké centrum na predmestí Bologne, kam zavítal v rámci pastoračnej cesty po dvoch diecézach severného Talianska. Na znak solidarity s migrantmi si pritom pripol na ruku žltý identifikačný náramok s číslom, aký v Taliansku nosia žiadatelia o azyl.

Pápež navštívil utečencov, pripomenul pamiatku Titusa Zemana
SITA AP

Odsúdil nenávistné prejavy

Počas návštevy centra pápež pozdravil približne 1000 jeho obyvateľov pochádzajúcich prevažne z krajín Afriky a Ázie, a tiež personál zariadenia z radov kňazov a dobrovoľníkov.

"Mnohí, ktorí vás nepoznajú, sa vás boja. Myslia si, že im to dáva práva súdiť vás, chladne a kruto," povedal pápež migrantom. Obzvlášť ostro odsúdil nenávistné reči a urážky na adresu utečencov, ktoré sa šíria po internete.
"Ak sa budeme pozerať na svojich blížnych bez milosrdenstva, riskujeme to, že sa tak na nás bude pozerať Boh," varoval pápež.

Zároveň si uctil pamiatku tisícov utečencov, ktorí do Európy nikdy nedorazili a zahynuli ešte počas cesty. Za posledné necelé štyri rok dorazilo do Talianska približne 600.000 migrantov. Viac ako 13.000 prišlo o život počas riskantnej plavby cez Stredozemné more.

Absolvoval obed s väzňami

František počas pobytu v Bologni absolvoval aj obed v miestnej bazilike v spoločnosti chudobných, utečencov a väzňov. Napoludnie sa tiež na tamojšom hlavnom námestí modlil tradičnú nedeľňajšiu modlitbu Anjel Pána, pričom pripomenul osobnosť slovenského kňaza Titusa Zemana, ktorý bol v Bratislave vyhlásený za blahoslaveného.

"Včera bol na Slovensku v Bratislave blahorečený Titus Zeman, saleziánsky kňaz. Pripája sa k dlhému zástupu mučeníkov 20. storočia... Nech nás jeho svedectvo podopiera v najťažších chvíľach života," citoval pápežove slová Vatikánsky rozhlas.

Prvou zastávkou pápežovej cesty bolo mesto Cesena, ktoré rovnako ako Bologna leží v severotalianskom regióne Emilia-Romagna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok