Ministerstvo obrany plánuje vyslať do Iraku desiatky vojakov

TA3 TASR
1.10.2017 15:51

Ozbrojené sily chcú ešte v tomto roku vyslať do Iraku do 25 vojakov. Nebudú sa podieľať na bojových operáciách ani na ich plánovaní. Pôjde o výcvikovú misiu, ich úlohou bude asistencia a poradenstvo pri budovaní kapacít irackých bezpečnostných síl.

Ministerstvo obrany plánuje vyslať do Iraku desiatky vojakov
SITA/Tomáš Somr

Návrhom sa budú zaoberať

Vyplýva to z materiálu, ktorý Ministerstvo obrany SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

"Slovenskí vojaci budú pripravovať inštruktorov ozbrojených síl Iraku v oblasti odmínovania a tiež sa podieľať na podpore v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby," vysvetlil minister obrany Peter Gajdoš s tým, že mandát je v súlade s uznesením vlády z mája tohto roka.

"Návrhom by sa mala zaoberať Bezpečnostná rada SR a vláda," povedala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

Majú vyslať aj techniku

Vyslanie musí ešte schváliť parlament, to je naplánované najskôr od 30. októbra 2017 v rozsahu jedného roka, ktoré však nemusí byť súvislé. Vysielanie bude podmienené výcvikovými etapami NATO Training Capability Building a úrovňou vycvičenosti inštruktorov ozbrojených síl Irackej republiky. Logistická podpora bude vyžadovať spoluprácu aj s ďalšími partnerskými krajinami.

Pôsobenie Ozbrojených síl SR sa bude uskutočňovať v rámci výcvikových aktivít NATO so súhlasom Irackej republiky a vymedzenie jeho podmienok bude zabezpečené medzinárodnými zmluvami, respektíve medzinárodnými zmluvnými dokumentmi.

Slovensko plánuje do Iraku poslať aj špeciálnu odmínovaciu techniku, pôjde o štyri kusy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok