Hlasovanie o nezávislosti sprevádzalo násilie, hlásia stovky zranených

TA3 ČTK SITA TASR
1.10.2017 07:23

Obyvatelia Katalánska sa od skorého rána zhromažďovali pri miestach, ktoré mali slúžiť ako volebné miestnosti pri referende o nezávislosti regiónu od Španielska. Španielska centrálna vláda ho označila za nezákonné a snažila sa mu zabrániť. Priebeh referenda sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

00:55 V referende o nezávislosti Katalánska, ktoré španielske úrady označili za protiprávne, sa 90 percent zúčastnených voličov vyslovilo za osamostatnenie tohto autonómneho regiónu. Oznámili to regionálni predstavitelia.

00:05 Katalánci po referende o nezávislosti svojho regiónu "získali právo na to, aby mali nezávislý štát s postavením republiky", vyhlásil predseda katalánskej autonómnej vlády Carles Puigdemont. Oficiálne výsledky kontroverzného hlasovania budú podľa jeho slov známe za niekoľko dní.

21:25 Španielsky premiér Mariano Rajoy označil pokus uskutočniť referendum o nezávislosti Katalánska za frašku a poďakoval sa polícii za zásahy zamerané na prekazenie sporného plebiscitu. Uviedol to v prejave, s ktorým vystúpil v televízii krátko po oficiálnom skončení hlasovania. Referendum, ktoré sa malo uskutočniť v rozpore s platnými španielskymi zákonmi a ústavou, bolo podľa Rajoya "výsmechom samej podstaty demokracie" a "útokom na právny štát".

21:05 Katalánska vláda nazvala Španielsko hanbou Európy. Dôvodom je spôsob, akým sa centrálna vláda snažila znemožniť referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska. "To čo robí polícia, je barbarstvo, je to medzinárodný škandál," povedal hovorca regionálnej vlády Jordi Turull. Podľa Turulla zaberie nejaký čas, kým sa podarí spočítať hlasy Kataláncov. Podľa neho sa polícii podarilo zatvoriť 319 z približne 2300 volebných miestností. Zranenia utrpelo aj jedenásť policajtov. Konanie mužov zákona, ktorí použili proti stúpencom referenda aj gumené náboje, odsúdili zástupcovia Izraela, Škótska či Belgicka.

20:40 V Katalánsku sa začali uzatvárať volebné miestnosti. Zranených, po stretoch s políciou, ktorá sa snažila referendu zabrániť, je už podľa katalánskych úradov viac ako 761.

18:40 Pri zásahoch španielskej polície proti ľuďom, ktorí sa pokúšali hlasovať v referende o nezávislosti Katalánska, utrpelo zranenia viac ako 460 osôb. Vyhlásila to starostka katalánskej metropoly Barcelona Ada Colauová. Zároveň z titulu svojej funkcie vyzvala na "okamžité ukončenie policajných operácií proti bezbrannému obyvateľstvu".

15:40 Španielska vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaria vyhlásila, že polícia zasiahla v Katalánsku proti referendu profesionálne, pevne a primerane. Podľa nej cieľom neboli samotní voliťi, ale materiál určený k zaisteniu hlasovania. Obnivila tiež katalánsku regionálnu vládu z nezodpovedného správania sa. "Žiadne referendum, alebo niečo, čo by sa mu podobalo, sa nekonalo," vyhlásila.

15:20 Starostka Barcelony Ada Colau vyzvala španielskeho premiéra, aby odstúpil z funkcie. Mariano Rajoy by tak podľa nej mal urobiť po násilnom zakročení polície proti referendu o nezávislosti Katalánska od Španielska. "Ak je toto demokracia, mali by ste zastaviť policajnú akciu a môžeme viesť dialóg, ktorý potrebujeme," vyhlásila politička, ktorá nemohla hlasovať v referende, keďže ju polícia nevpustila do volebnej miestnosti.

14:54 Incidenty, ktoré sprevádzajú hlasovanie, si podľa regionálnej katalánskej vlády vyžiadali 337 zranených. Španielske úrady predtým informovali, že zranených bolo aj 11 policajtov.

13:30 Katalánsky premiér Carles Puigdemont označil postup polície proti účastníkom referenda za "neoprávnený, neprimeraný a bezohľadný".

12:50 Zásahy španielskej polície proti ľuďom, ktorí sa pokúšali hlasovať, si vyžiadali do dnešného poludnia najmenej 38 zranených.

12:00 "Svet vidí, ako sa štát uchyľuje k násiliu," vyhlásil hovorca katalánskej vlády Jordi Turull. Hlasovanie sa podľa neho koná v 73 percentách k tomu určených miest. "Žiadame o pokoj a trpezlivosť, útoky a blokovanie informácií pokračujú", povedal Turull.

Španielskym bezpečnostným zložkám sa medzitým čiastočne podarilo vyradiť z prevádzky systémy sčítania hlasov a odpojiť mnoho hlasovacích miest od internetu. Dobrovoľní členovia niekoľkých volebných komisií podľa novinárov potvrdili, že nemajú prístup k údajom o voličoch, pretože bol zablokovaný príslušný web a v niektorých volebných miestnostiach internet nefunguje vôbec.

11:15 K zrážkam medzi políciou a voličmi došlo na viacerých miestach Katalánska. Polícia dokonca použila proti ľuďom gumové projektily. Najprudšie zrážky vypukli v Barcelone, kde polícia násilím zabránila niekoľkým stovkám ľudí vstúpiť do volebnej miestnosti.

k1_0a000002-b8f7-5634.jpg

10:03 Referendum si vyžiadalo prvé potýčky. Civilná garda rozbila kladivom sklo na vstupných dverách a použili tiež kliešte, aby sa dostali do volebného centra, kam mal prísť hlasovať regionálny prezident Carles Puigdemont.

9:30 Španielska polícia bráni voličom na mnohých miestach Katalánska vstúpiť do volebných miestností, kde chcela regionálna vláda usporiadať referendum. Podľa agentúry AP sa však napriek tomu na niektorých miestach začalo hlasovať.  Španielske ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia v niektorých prípadoch zabavila volebné urny.

9:00 Katalánska vláda uistila občanov, že hlasovať môžu v akejkoľvek otvorenej volebnej miestnosti, pokiaľ ju policajti nezavrú.

8:30 "Chcem voliť, ale za normálnych okolností, pretože s referendom by mala súhlasiť ako španielska, tak aj katalánska vláda. Španielsko nám však nechce dovoliť zorganizovať regulárne referendum, ako bolo napríklad v Škótsku. Je dôležité mať právo voliť, veď hovoríme o demokratickej krajine," konštatoval Jordi, tridsaťdvaročný vyštudovaný právnik z Barcelony. Je rozhodnutý zúčastniť sa referenda, z jeho kamarátov väčšina pôjde voliť tiež. "Aj moja mama by chcela ísť voliť, ale obáva sa, že by to mohlo byť nebezpečné," uzavrel.

Španielka Ester považuje situáciu za veľmi komplikovanú. Dvadsaťsedemročná biologička si myslí, že sa za posledné roky rapídne zhoršila. "Nepochádzam z Katalánska, takže nechcem, aby sa región od Španielska oddelil. Nemyslím si, že by takýto krok zlepšil život ľudí, ktorí tam žijú. Na druhej strane si myslím, že španielska vláda by mala povoliť referendum," zdôraznila.

6:30 Davy sa zhromažďujú pred volebnými miestnosťami v školách a verejných budovách v Barcelone a ďalších katalánskych mestách, aby odovzdali svoje hlasy v referende. Voliči začali prichádzať pred úsvitom, aby sa pridali k rodičom, deťom a aktivistom, ktorí obsadili budovy v rozpore s rozhodnutím súdu zakazujúcim využívanie verejných lokalít na nelegálny plebiscit.

00:00 V sobotu policajti zablokovali polovicu zo škôl, v ktorých mali byť volebné miestnosti. Desiatky škôl však obsadili občianski aktivisti, aby sa referendum mohlo uskutočniť. Od polície dostali aktivisti ultimátum do šiestej ráno vyprázdniť obsadené školy. Aktivisti sa však nenechali odradiť a v triedach zostali. Úrady síce ubezpečujú o tom, že policajné zásahy budú nenásilné, panujú však obavy z toho, že situácia by sa mohla vymknúť spod kontroly.

Španielska vláda sa v snahe zabrániť referendu za posledné týždne uchýlila k zatýkaniu a vypočúvaniu starostov katalánskych obcí či raziám v priestoroch patriacich katalánskej regionálnej vláde. Španielski policajti zhabali takmer desať miliónov hlasovacích lístkov a listiny pre volebné komisie.

Civilná garda tiež zablokovala softvér, pomocou ktorého malo viac ako 2300 hlasovacích miest zdieľať výsledky a ľudia prostredníctvom neho tiež mali mať prístup k online hlasovaniu.

Španielska centrálna vláda trvá na tom, že referendum je protiústavné a nesmie sa uskutočniť. Katalánska regionálna vláda naopak opakuje, že sa uskutoční za každých okolností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok