Uzavreté budovy, zablokované aplikácie. Bude referendum?

TA3 TASR
30.9.2017 20:51

Španielske úrady uzavreli už väčšinu volebných miestností umiestnených v školách a verejných budovách, v ktorých by sa malo konať sporné referendum o nezávislosti Katalánska. V predvečer plebiscitu vyšli do ulíc viacerých katalánskych a španielskych miest tisíce stúpencov i odporcov nezávislosti Katalánska.

Bez použitia sily

Španielska Civilná garda tiež zablokovala technologickú infraštruktúru potrebnú pre hlasovanie, takže konanie referenda je "absolútne nemožné", uviedol podľa agentúry AP Enric Millo, splnomocnenec španielskej vlády v Katalánsku.

Regionálna polícia dostala podľa Milla nariadenie, aby školy vypratala do nedeľňajšej 06.00 h, teda tri hodiny pred plánovaným začiatkom hlasovania, ale nepoužívala pritom silu. Každý, kto tam zostane aj po šiestej hodine, bude vyvedený v súlade s rozhodnutím súdu.

Millo však v tomto smere neočakáva vážnejšie problémy. "Dôverujem zdravému rozumu Kataláncov a verím, že ľudia sa zachovajú obozretne," povedal. Ďalej informoval, že príslušníci Civilnej gardy na základe rozhodnutia súdu vstúpili do Katalánskeho telekomunikačného a technologického centra v Barcelone, kde zablokovali 29 aplikácií a systémov nevyhnutných pre priebeh referenda. Po tomto zákroku je podľa Milla vylúčené konanie právne záväzného referenda, ktoré sľúbila katalánska regionálna vláda.

Žiadosť o dialóg

Ústredná španielska vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu. Ten už pozastavil platnosť zákona a vyhlášky o vypísaní referenda, ako aj legislatívu, ktorá by mala v prípade vyhlásenia nezávislosti Katalánska slúžiť ako dočasná ústava novej republiky.

Zástancovia samostatnosti sa úradom snažia uzavretie hlasovacích miestností komplikovať rôznymi spôsobmi. Okrem iného v nich od piatku organizujú pyžamové párty, rodičovské združenia, futbalové turnaje pre otcov, ale aj premietajú filmy či varia typické španielske jedlo – paellu.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont v tejto súvislosti požiadal pár hodín pred začiatkom referenda o sprostredkovanie dialógu s Madridom. Podľa agentúry AFP by od usporiadania hlasovania ustúpil len v prípade, že by sa so španielskou vládou dohodol na inom termíne. Premiér Mariano Rajoy však doteraz dával jasne najavo, že referendum odmieta za všetkých okolností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok