Katalánska polícia dostala manuál, ako zabrániť referendu

TA3 SITA
29.9.2017 21:52

Príslušníci regionálnej katalánskej polície dostali od centrálnej vlády v Madride podrobné inštrukcie, ako a čo robiť v nedeľu počas plánovaného referenda. Madrid trvá na tom, že referendum je protiústavné a nesmie sa uskutočniť, katalánska regionálna vláda naopak opakuje, že sa uskutoční za každých okolností.

Podľa inštrukcií pre katalánskych policajtov, ktorých text má k dispozícii agentúra Associated Press, majú policajti v nedeľu najneskôr do šiestej ráno zasiahnuť vo všetkých 2315 volebných miestnostiach, skonfiškovať volebné urny, zoznamy voličov a všetky ďalšie veci spojené s referendom, a miestnosti vyprázdniť.

V manuáli na nedeľu sa okrem iného píše, že policajti nemajú používať obušky. Silu môžu použiť iba v prípade, ak niekto odmietne opustiť volebnú miestnosť.

Keďže príslušníkov katalánskej regionálnej polície je 17-tisíc, na jednu volebnú miestnosť pripadajú v priemere siedmi policajti. Nie je navyše isté, aké percento z nich sa bude riadiť príkazmi z Madridu, a koľko policajtov sa postaví na stranu regionálneho vedenia Katalánska. Voliči sa už začali sťahovať do škôl, ktoré boli určené ako volebné miestnosti. Chcú tak dosiahnuť to, aby ich v nedeľu otvorili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok