Loď odštartuje k Marsu o päť rokov, čoskoro ju začnú stavať

TA3 ČTK TASR
29.9.2017 13:53

SpaceX chce na Mars vyslať prvú vesmírnu loď s nákladom už o päť rokov, dva roky po tom aj raketu s ľudskou posádkou. Uviedol to šéf spoločnosti, miliardár Elon Musk, ktorý na tlačovej konferencii v austrálskom meste Adelaide prezradil detaily chystanej misie.

Najprv s nákladom, potom s posádkou

Ak pôjde všetko podľa miliardárových plánov, ľudia začnú kolonizovať Mars už v roku 2024. Svoj plán zverejnil na Medzinárodnom astronautickom kongrese. 

Musk oznámil vývoj novej rakety a vesmírnej lode "BFR", ktorá by mala vyniesť na Mars do 120 osadníkov. Jeho firma SpaceX chce na červenú planétu vyslať do roku 2022 dve nákladné vesmírne lode, aby tam umiestnili energetické, ťažobné a život udržiavajúce systémy pre budúce lety.

"Nejde o preklep," uviedol ohľadne termínu, ktorý je vlastne už o päť rokov. "Aj keď je to ambiciózne," dodal.
Prvá vesmírna loď s posádkou dorazí podľa Muska na Mars v roku 2024. V súčasnosti trvá cesta na túto planétu približne osem mesiacov.

Hovoril aj o ISS a Mesiaci

"Odtiaľ by sa mohla marťanská osada už len zväčšovať a zväčšovať," uviedol Musk, podľa ktorého by sa vesmírna loď BFR mohla využiť na podporu Medzinárodnej vesmírnej stanice a pre budúci projekt na založenie "dediny" na Mesiaci.

Raketa bude 100 metrov vysoká s 31 motormi a vynesie do kozmu náklad s hmotnosťou vyše 4000 ton. Vesmírna loď bude 48 metrov dlhá a malo by v nej byť 40 kabín, v ktorých by mohli byť po tri osoby. V celom vesmírnom plavidle, vybavenom spoločnými priestormi a audovizuálnou zábavnou technikou, tak bude približne 100 ľudí.

Raketa má byť 100 metrov vysoká, s 31 motormi. Do kozmu vynesie náklad s hmotnosťou vyše 4000 ton. Vesmírna loď bude 48 metrov dlhá a malo by v nej byť 40 kabín - v každej budú môcť byť až tri osoby.

Spoločnosť SpaceX plánuje začať budovať prvú vesmírnu loď do polovice budúceho roka a jej cena by sa mohla podľa Muska znížiť opätovným použitím súčastí a vylepšením technológie.

Musk dodal, že podobná technológia by sa mohla využiť aj na dopravu medzi veľkými mestami na Zemi, keďže BFF je schopná pohybovať sa rýchlosťou do 27.000 kilometrov za hodinu. Dopravný prostriedok by vzlietal aj pristával vertikálne a väčšinu trás - napríklad medzi New Yorkom a Tokiom - by zvládal do 30 minút.

Konkurent počíta aj so stanicou

Musk má vo svojich vesmírnych plánoch vážneho konkurenta. Americká spoločnosť Lockheed Martin takisto oznámila, že plánuje vyslať ľudí na Mars. Základňu chce vytvoriť zo stanice umiestnenej na obežnej dráhe červenej planéty. Dopravu medzi stanicou a povrchom by zabezpečovala štvormiestna loď. 

"Vieme, že (planéta) je studená, celkom nehostinná, preto začneme s robotmi a až potom priletíme s pristávacími loďami," povedal austrálskej televízii ABC Rob Chambers, riaditeľ pre vesmírne lety s ľudskou posádkou spoločnosti Lockheed Martin. Neuviedol však žiadny časový horizont realizácie týchto zámerov, ale malo by ísť o spoločný projekt s NASA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok