Lekári sa nedohodli s Dôverou, ambulanciám hrozia nezmluvné vzťahy

TA3 TASR
29.9.2017 10:58

Približne 2000 ambulancií združených vo Zväze ambulantných poskytovateľov bude od prvého októbra pravdepodobne v nezmluvnom vzťahu so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Pripustil to na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Správnej rady ZAP Marian Kollár.

Lekári sa nedohodli s Dôverou, ambulanciám hrozia nezmluvné vzťahy
SITA/Michal Burza ilustračné

Nie sú spokojní s ponukou

ZAP sa má s Dôverou ešte stretnúť. Kollár však tvrdí, že ak poisťovňa výrazne nezmení svoju ponuku, k dohode nedôjde. Ambulancie nie sú spokojné s výškou platieb, ktorú im zdravotná poisťovňa naposledy ponúkla. Žiadajú viac, preto sa dodatky k zmluvám rozhodli stále nepodpísať. Ambulantný sektor je podľa nich dlhodobo podfinancovaný.

Pre návrh Dôvery 28. septembra zasadala Správna rada ZAP. "O odmietnutí ponuky sme rokovali s plnou vážnosťou a nielen v Správnej rade, ale aj medzi našimi členmi," povedal Kollár. S poisťovňou chcú lekári debatovať aj o nárokoch na nich za zvýšené platby. Dohoda má byť podľa Kollára o kompromise medzi oboma stranami.

Ak sa lekári s Dôverou nedohodnú začiatkom budúceho týždňa, ZAP plánuje dať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, či má poisťovňa zabezpečenú minimálnu verejnú sieť. Chcú sa tiež obrátiť na ministerstvo zdravotníctva.

Budú platiť aj tak

ZAP predstavuje asi tretinu ambulancií na Slovensku. Pre pacienta nezmluvný vzťah štandardne znamená, že bude mať uhradené iba akútne vyšetrenia. Dôvera však tvrdí, že ľuďom bude hradiť to isté čo doteraz, kým nedôjde k dohode. Takýto postup schvaľuje aj ZAP, "na takúto hru" je však ochotná pristúpiť v prvý októbrový týždeň.

"Budeme platiť aj za neakútne vyšetrenia i predpísané lieky a SVaLZ. Budeme sa správať, ako keby existoval zmluvný vzťah. Ak by si pacient u lekára niečo platil, refundujeme to v stopercentnej výške," povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan. Predpokladá, že dohoda s lekármi bude reálnejšia pár dní po prepoisťovacom období, to končí koncom tohto septembra.

Lekári pred časom rokovali o podmienkach aj s VšZP. Na výške platieb sa dohodli. Rokovania prebiehajú aj so súkromnou Union ZP, s ktorou sú zmluvy uzatvorené do konca marca budúceho roka. Asociácia na ochranu práv pacientov podporuje boj ambulancií za vyššie platby do systému, formu výpovedí však označila za neetický krok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok