Zarábala na rakovine, teraz musí mladá blogerka zaplatiť pokutu

TA3 ČTK
29.9.2017 07:01

Pokutu vo výške 410.000 austrálskych dolárov musí zaplatiť austrálska blogerka, ktorá zarábala na lživom tvrdení, že mala rakovinu, informoval spravodajský server BBC News.

Zarábala na rakovine, teraz musí mladá blogerka zaplatiť pokutu
SITA/AP ilustračné

Dvadsaťpäťročná Belle Gibsonová sa v Austrálii preslávila tvrdením, že porazila rakovinu mozgu s pomocou prírodných liečiv a výživy. Na základe toho spustila úspešnú aplikáciu a napísala kuchárku, no neskôr bola nútená priznať sa, že si diagnózu vymyslela.

Súd už v marci Gibsonovú obvinil z päťnásobného porušenia zákona na ochranu spotrebiteľa; teraz vyniesol rozsudok. Gibsonová si vybudovala doslova impérium na sociálnej sieti vďaka tvrdeniu, že sa rakoviny zbavila pomocou ajurvédskej liečby, kyslíkovej terapie a stravy bez lepku a rafinovaného cukru.

Jej aplikácia a kniha, obe nazvané The Whole Pantry (Celostná špajza), zarobili 420.000 austrálskych dolárov a Gibsonová tvrdila, že z tejto sumy časť venuje niekoľkých charitám. Potom, čo peniaze nedorazili tam, kam sľubovala, sa na ňu začali valiť pochybnosti, až nakoniec musela priznať, že jej tvrdenie bolo lživé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok