Dodávateľ sa zaručil, že vajcia nie sú kontaminované. Boli

TA3 SITA
28.9.2017 11:36

Štátna veterinárna a potravinová správa patriaca pod rezort pôdohospodárstva pokračuje v kontrolách na prítomnosť fipronilu vo vajciach, spracovaných vajciach a potravinárskych výrobkoch. Od začiatku augusta ich vykonala viac ako tristo.

Podvodníkom hrozia sankcie

O aktuálnej situácii informovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Ako uviedla, v krajinách Európskej únie sa objavujú ďalšie a ďalšie nálezy fipronilu. "Chcela by som preto vyzvať spotrebiteľov, ale aj spracovateľov v gastrozariadeniach, aby boli pri nákupe opatrní a kontrolovali dodávateľov," povedala. Keďže vajcia a sušené zmesi sa dajú skladovať a obdobie ich trvanlivosti je veľmi dlhé, aj v súčasnosti nachádzajú kontrolóri v sušených zmesiach výrobky s obsahom fipronilu.

Šéfka rezortu pôdohospodárstva upozornila na aktuálny prípad z Prešova, kde sa fipronil nachádzal v sušených vajciach pochádzajúcich z Poľska. Dodávateľ sa pritom výrobcovi v Prešove zaručil, že vajcia neobsahujú fipronil. Podľa šéfa ŠVPS Jozefa Bíreša však v tomto prípade nie je priložený protokol o výsledku. "Je to potvrdenie, ktoré nemá žiadnu analytickú validitu," upozornil.

Podľa neho by si mali dovozcovia a výrobcovia pýtať od dodávateľa certifikovaný protokol, v ktorom sa vylúči alebo potvrdí prítomnosť fipronilu. "Začíname už aj so sankčnou časťou zákona, pretože už to musia rešpektovať," povedal. Únia hydinárov Slovenska podľa Bíreša vyrába ešte 20 % vajec navyše pre pokrytie sebestačnosti na Slovensku. "Nie je naozaj dôvod, aby sa v súčasnosti vozili vajcia a vaječné výrobky z iných krajín," povedal.

Viac ako tristo kontrol

ŠVPS podľa Matečnej vykonala od začiatku augusta vyše 300 kontrol na prítomnosť fipronilu vo vajciach, spracovaných vajciach a potravinárskych výrobkoch. Fipronil sa objavil u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove.

ŠVPS podľa ministerky skontrolovala všetkých 64 hydinových fariem na Slovensku a ani v jednej z nich sa fipronil nenachádzal. "Opäť sa potvrdzuje to, že ak máme skontrolovaný celý potravinový reťazec od poľa, kravína až na stôl, čiže ide o naše produkty, tam vieme zaručiť bezpečnosť a kvalitu dodávaných produktov," tvrdí Matečná. Vyrušilo ju to, že poľskí farmári môžu veterinárne liečivá nakupovať cez internet. "Pre nás a v našom právnom systéme to nie je možné," dodala.

Ministri poľnohospodárstva Európskej únie rokovali na mimoriadnom summite o fipronilovej kauze vo vajíčkach a hydinovom mäse. Ministri podporili Európsku komisiu v jej snahe upraviť Systém rýchleho varovania potravín, aby sa zabránilo opakovaniu takýchto situácii.

Matečná: Ide o kriminálny čin

To, ako komunikovalo Holandsko zistenia fipronilu vo vajciach, sa už nesmie zopakovať, uviedla po rokovaní ministerka Matečná. "Ide o kriminálny čin. Je však absolútne neakceptovateľné, že členský štát EÚ informuje ostatné krajiny o svojich nálezoch v oblasti bezpečnosti potravín s niekoľko mesačným oneskorením, ako to v tomto prípade urobilo Holandsko. Takéto informačné vákuum si nemôžeme dovoliť, pretože sú tak ohrozovaní všetci obyvatelia EÚ,“ konštatovala Matečná.

Vajcia pôvodom z Holandska kontaminované pesticídom fipronil sa na slovenskom trhu objavili začiatkom augusta. Objavili ich inšpektori ŠVPS vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Išlo pritom o 21 balení uvarených a olúpaných vajec dodaných do Slovenska z Holandska cez viacero krajín.

Inšpektori ŠVPS následne vykonávali kontroly po celom Slovensku. Vajcia s obsahom nepovoleného fipronilu sa dostali do keksov Zlaté venčeky českého výrobcu Mondeléz Czech republic. Kontrolóri nelegálny pecticid našli aj v prevádzke Zeelandia, s.r.o, išlo o vaječné žĺtky a tekutú vaječnú melanž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok