Zomrel známy sukničkár a zakladateľ Playboya Hugh Hefner

TA3 TASR
28.9.2017 06:11

Vo veku 91 rokov zomrel Hugh Hefner - zakladateľ amerického pánskeho magazínu Playboy. Ten vydal vyhlásenie, že Hefner zomrel doma prirodzenou smrťou obklopený svojou rodinou.

Zomrel známy sukničkár a zakladateľ Playboya Hugh Hefner
SITA/AP

Pomohla mu matka

Legendárny časopis, ktorý "vyzliekol" mnohé slávne ženy, prvýkrát vyšiel v roku 1953. Prvá titulná strana patrila zmyselnej ikone Marilyn Monroe, ktorá sa zároveň stala prvou Playmate. "Chcel som iba vymyslieť časopis, ktorý by obsahoval aj sex. Vznikla z toho značne revolučná myšlienka," uviedol veľký milovník žien známy výstredným spôsobom života.

Hugh Hefner sa narodil 9. apríla 1926 v Chicagu v štáte Illinois. Vyrastal v rodine prísnych metodistov, kde sa mu dostalo puritánskej výchovy. Koncom druhej svetovej vojny si odslúžil dva roky v armáde, potom študoval umenie a neskôr psychológiu na univerzite v Illinois. K mnohým nápadom pre časopis Playboy prišiel údajne práve počas štúdií, pričom sa často venoval téme sexuality. Neskôr sa zamestnal v pikantnom časopise Esquire, ktorý opustil s úmyslom založiť niečo podobné, ale lepšie.

Na rozbehnutie podniku prispela Hefnerovi sumou tisíc dolárov aj jeho matka. Prvé číslo časopisu pomenovaného Playboy s rozsahom 44 strán sa zrodilo v decembri 1953. Do stredu bol vložený plagát nahej Marilyn Monroe z čias pred jej filmovou slávou a na obálke pózovala oblečená. Časopis sa okamžite stal senzáciou a predalo sa ho približne 50.000 výtlačkov. Oficiálne logo Playboya, hlava zajačika so smokingovým motýlikom, sa objavilo v druhom čísle časopisu.

Kluby, filmy aj knihy

Hefnerovým cieľom bol magazín pre rozhľadených pánov, ktorý by nespájal sex s prostitúciou. Časopis s nablýskanými erotickými aktmi, ktorý vychádzal od februára 1997 aj v slovenčine, bol od svojho vzniku témou búrlivých diskusií: Degraduje Playboy ženy na obyčajný sexuálny objekt, ako to tvrdia najmä feministky, alebo pomohol prekonať prudérnosť a presadil sexuálnu slobodu? Hugh Hefner vyvolal v 60. rokoch minulého storočia sexuálnu revolúciu a stránky svojho časopisu využil aj na zverejňovanie vlastných siahodlhých článkov, ktorými bojoval proti cenzúre a obraňoval slobodu prejavu.

Do Playboya písali renomovaní autori ako Saul Bellow, Woody Allen, Norman Mailer, John Updike alebo Roald Dahl. Rozhovory do časopisu poskytovali svetoznáme osobnosti. Hefner však nikdy nestratil zo zreteľa, že práve fotografie nahých žien zabezpečujú magazínu dobrý predaj. V zlatých časoch založil Hefner sieť súkromných klubov, v ktorých pôsobili hostesky v ikonických úsporných kostýmoch so zajačími uškami a chvostíkmi.

Jeho spoločnosť Playboy Enterprises disponovala aj sieťou hotelov, modelingovými agentúrami, produkovala filmy, knihy a televízne programy. Počas krízových sedemdesiatych rokoch 20. storočia sa Hefner vrátil k časopisu, zaviedol v ňom niekoľko noviniek a postaral sa o pozdvihnutie jeho literárnej úrovne. V roku 1978 sponzoroval rozpadajúci sa historický nápis Hollywood nad Los Angeles, dal obnoviť jeho písmeno Y. O záchranu známeho nápisu sa postaral aj v apríli 2010 sumou 900.000 dolárov (675.000 eur) na odkúpenie pozemku, na ktorom sa nápis nachádza.

obit-hugh-hefner-42834-249655beea5547e2a2723c76f8d401eb_0a000002-7601-a5f2.jpg

Pokračujú v tradícii

V roku 1985 vydavateľ prekonal infarkt, ktorý považoval za memento. Stiahol sa z bujarého verejného života a začal sa venovať rodine a filantropii. Jeho spoločnosť finančne podporuje napríklad záchranu ohrozeného živočícha, malého močiarneho králika žijúceho na Floride, nazvaného Sylvilagus palustris hefneri.

luxury-homes-a11fe856e9284e06a43707a101ca96ee_0a000002-8626-e4f5.jpg

Divoké večierky mu však zrejme chýbali, keďže v roku 2001 kúpil v Los Angeles obrovskú vilu známu ako Playboy Mansion, kde následne organizoval ešte väčšie párty so svojimi pôvabnými "zajačikmi". Od roku 2012 bol Hugh Hefner ženatý s 29-ročnou playmate Crystal Harrisovou. Jeho prvou manželkou a matkou dvoch detí bola Mildred Williamsová, dvoch potomkov má aj s druhou manželkou Kimberley Conradovou.

V októbri 2015 časopis Playboy oznámil, že od marca 2016 prestane uverejňovať erotické fotografie žien v plnej nahote, argumentujúc silnou konkurenciou pornografie na internete. Náklad magazínu klesol z 5,6 milióna výtlačkov v roku 1975 na 800.000 v uplynulých rokoch. Po takmer roku, vo februári 2017, sa však k svojej tradícii zverejňovania fotografií nahých modeliek časopis vrátil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok