Štát má platiť milióny, Žiga tvrdenia o tunelovaní odmieta

TA3 SITA TASR
27.9.2017 13:37

Opozícia sa pýta, prečo štát podpísal "brutálne nevýhodnú zmluvu" a má platiť desiatky miliónov eur. Malo by ísť o odmenu advokátskej kancelárii za zastupovanie v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo, ktorý dopadol v prospech Slovenska. Minister hospodárstva za túto zmluvu zodpovednosť necíti.

Hrozia odvolaním ministra

Opoziční poslanci za OĽaNO vidia zodpovednosť na strane vládneho Smeru-SD. Petrovi Žigovi dali ultimátum - ak do piatka neodvolá šéfa štátneho MH Manažmentu Branislava Bačíka, ktorý zmluvu podpísal, začnú zbierať podpisy na odvolanie ministra hospodárstva. Ide o pokračovanie tunelovania Gabčíkova. Kamarátom a spriazneným firmám rozdáva vláda milióny eur,“ povedal poslanec Jozef Viskupič. Odvolanie Bačíka žiada aj SaS, ktorá vyzvala Generálnu prouratúru SR, aby kauzu preverila.

Žiga sa však necíti byť za zmluvu zodpovedný. "V žiadnom príde necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná ešte v roku 2015, keď som pôsobil na úplne inom úrade. Zároveň nemám pocit, že by v tejto veci už bolo niečo vyplatené. Vyzval som vedenie MH Manažmentu, bývalého Fondu národného majetku, aby rokoval s právnickou kanceláriou o znížení odmeny," povedal šéf ministerstva hospodárstva po rokovaní vládneho kabinetu.

6jul2017-fico-ziga-tk-5442367_0a000002-8d8e-5ba0.jpg

Výšku zníženia odmeny pre advokáta však Žiga odmietol spresniť. "Myslím si, že by malo prísť k výraznému zníženiu sumy," doplnil Žiga s pripomenutím, že "bol však zachránený majetok v objeme minimálne 700 miliónov eur".

"Nechám toto na rokovanie MH Manažmentu. V prípade, že nebudú v rokovaní úspešní, som pripravený do procesu vstúpiť aj ja,"
zdôraznil Žiga.

Štát vyhral, nemusí platiť stámilióny

Podľa Denníka N v júni tohto roka vyhral štát spor o VEG a nemusí tak platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární. Štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupníckou organizáciou FNM, má však v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána. Ten dostane odmenu za svoj servis pri spore o prevádzkovanie elektrárne.     

Súd rozhodoval o tom, či mohol štát od SE ovládaných Enelom prevziať správu nad vodnou elektrárňou bez súhlasu talianskej spoločnosti. Medzinárodná arbitráž vo Viedni rozhodla v prospech Slovenska, ktoré tak nemusí zaplatiť zhruba 700 miliónov eur ako odškodné, pripomína denník.     

Súčasný šéf MH Manažmentu a vtedajší šéf FNM, bývalý poslanec Smeru-SD Branislav Bačík podpísal v roku 2015 s Bžánovou kanceláriou zmluvu, podľa ktorej nedostane len hodinovú mzdu za právne služby, ale aj odmenu, ktorou je podiel na vyhraných sporoch. Ide o sumu, ktorá vyplýva z vyhlášky o advokátoch, a tá umožňuje vyplatiť až 20 % z vysúdenej sumy.

Pripúšťajú zníženie odmeny

Na prípad upozornil týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého sa v prílohe zmluvy dohodli na znížení maximálnej odmeny o 45 %, čo znamená 64 miliónov eur pre advokátsku spoločnosť. Týždenník vypočítal túto odmenu zo sumy 588 miliónov eur, ktoré SE od štátu žiadali. MH Manažment Denníku N napísal, že išlo dokonca o 700 miliónov eur. Odmena pre Bžána by tak mohla byť viac ako 70 miliónov eur.     

MH Manažment však tvrdí, že údaj o vyplatení 64 miliónov eur nie je správny. "Finálnu odmenu advokátskej kancelárii nemožno potvrdiť, nakoľko v súčasnosti arbitrážny súd rozhoduje o výške trov konania," napísala denníku Scarlett Filipovičová z tejto štátnej firmy. S Bžánom chcú o odmene ešte diskutovať a zohľadnia, či budú musieť platiť trovy.     

Zníženie odmeny podľa Denníka N pripúšťa aj Bžán. "Napriek tomu (polovičnej odmene, ako určuje vyhláška) je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis," avizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok