Bezpilotný taxík budúcnosti už lieta na Blízkom východe

TA3 ČTK
27.9.2017 10:33

Zavoláte si ho pomocou mobilnej aplikácie, nastúpite a stroj vás vzduchom sám dopraví na miesto, ktoré si určíte. V arabskom Dubaji už tento bezpilotný taxík budúcnosti začali naostro testovať.

Bezpilotný taxík budúcnosti už lieta na Blízkom východe
Twitter.com/DXBMediaOffice

V Dubaji prvýkrát otestovali lietajúci taxík bez pilota. Ide o dvojsedadlovú kabínu vybavenú 18 vrtulami umiestnenými v kruhu nad priestorom pre pasažierov. Stroj poháňa deväť batérií, ktoré mu umožnia zostať vo vzduchu až pol hodinu. Pri testovacom lete zostala kabína prázdna, predpokladá sa však, že neskôr budú môcť byť prítomní aj pasažieri.

Lietajúci taxík vyvíja nemecká spoločnosť Volocopter, ktorá chce docieliť, aby si mohli ľudia zavolať stroj pomocou aplikácie tak, ako si dnes privolávajú napríklad auto alternatívnej taxislužby Uber.

Stroj má byť vybavený zariadením pre prípad problémov - náhradnými batériami, rotormi a dokonca aj padákmi. Volocopter súperí aj s ďalšími podnikmi, ktoré sa zaoberajú moderným riešením mestskej dopravy. Patria sem automobily, ktoré dokážu jazdiť bez šoféra, aj lietadlo schopné vertikálne vzlietnuť a pristáť. Rovnako štartuje a pristáva aj stroj Volocopter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok