Erdogan hrozí Kurdom po referende vyhladovaním, USA sú sklamané

TA3 TASR
26.9.2017 20:24

Irackí Kurdi sa musia vzdať nádeje na nezávislosť, inak ich necháme vyhladovať. Takto sa na adresu pondelkového referenda Kurdov vyjadril turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Spojené štáty sú "hlboko sklamané", že v irackom Kurdistane sa konalo referendum o nezávislosti, ktoré označili ako "jednostranné".

Hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Heather Nauert uviedla, že tento krok "zvýši nestabilitu a strádanie" pre kurdský región a jeho obyvateľov. Takisto skomplikuje schopnosť regionálnej kurdskej vlády spolupracovať s irackou centrálnou vládou a susednými krajinami. Nauertová však zdôraznila, že USA nezmenia pre toto referendum svoje "historické vzťahy" s irackými Kurdmi. Dodala, že USA nesúhlasia s krokmi žiadnej strany zameranými na zmenu hraníc v Iraku. Podľa nej skupina Islamský štát a iní extrémisti dúfajú vo "využitie nestability a nezhody".

Aj Organizácia Spojených národov varovala pred "potenciálne destabilizujúcimi" účinkami referenda o nezávislosti. Podľa OSN "by sa mali všetky otvorené záležitosti medzi federálnou vládou a regionálnou vládou Kurdistanu riešiť prostredníctvom štruktúrovaného dialógu a konštruktívnym kompromisom".

Generálny tajomník OSN António Gutteres vyjadril ľútosť, že irackí Kurdi pristúpili k referendu. Podľa hovorcu OSN Stephana Dujarrica Gutteres zaznamenal, že referendum bolo "vyhlásené jednostranne vrátane sporných oblastí" a nesúhlasili s ním iracké úrady a medzinárodné spoločenstvo. Gutteresovi je ľúto, že sa nevyužili príležitosti na rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok