Macron prezradil, ako vidí budúcnosť európskeho spoločenstva

TA3 TASR ČTK
26.9.2017 16:50

Základom je bezpečnosť, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom prejave o tom, ako vidí budúcnosť Európskej únie. Spomenul ústup USA zo starého kontinentu, navrhol spoločný obranný rozpočet, európsku prokuratúru i ďalšie zmeny.

Európska obranná stratégia

"Európa, ktorú dnes poznáme, je príliš pomalá, príliš slabá a príliš neefektívna," povedal Macron pred európskymi študentmi zhromaždenými na pôde Sorbonny. Navrhol pritom viacero opatrení, ktoré by mali tento podľa neho nepriaznivý stav zmeniť.

Macron vyzval počas prejavu na parížskej Sorbonne na vytvorenie spoločnej európskej intervenčnej jednotky a obranného rozpočtu. "Základom každého politického spoločenstva je bezpečnosť," vyhlásil Macron. Európa musí podľa neho posilniť svoju bezpečnosť v čase, keď čelí "postupnému a neodvratnému" sťahovaniu sa Spojených štátov z kontinentu a hrozbe v podobe terorizmu.

Európa by preto mala disponovať vlastnými intervenčnými silami, ktoré by dopĺňali už existujúce kapacity Severoatlantickej aliancie. Začiatkom budúceho desaťročia by mala byť vypracovaná európska obranná stratégia, vzniknúť "spoločná intervenčná jednotka" a európska akadémia tajných služieb, navrhol francúzsky prezident.

Protiimigračný nacionalizmus

Macron navrhol aj zriadenie európskej azylovej agentúry, ktorá by mala pomôcť pri riešení migračnej krízy. Spoločná azylová agentúra by mala pomôcť zrýchliť a skoordinovať migračné procedúry. Zároveň je podľa Macrona potrebné sprísniť kontrolu hraníc EÚ a zaviesť štandardné európske preukazy totožnosti.

Francúzsky prezident v tejto súvislosti varoval pred nárastom protiimigračne zameraného nacionalizmu, ktorý podľa neho protirečí princípom zjednotenej Európy poučenej z tragédií dvoch svetových vojen. "Mysleli sme si, že minulosť sa už nevráti," vyhlásil Macron. Nacionalistické a izolacionistické tendencie sa však podľa neho vrátili, pretože sme "zabudli brániť (spoločnú Európu)".

V oblasti hospodárskej politiky Macron navrhol zdanenie internetových gigantov. Tie by podľa neho mali platiť dane tam, kde generujú zisky, teda v krajinách EÚ, a nie v štátoch, kde sú oficiálne registrované. Hovoril tiež o zriadení jednotného digitálneho trhu či o podpore podnikania a výskumu v oblasti internetových technológií a umelej inteligencie.

Spoločný rozpočet

Podľa Macrona by vytvorenie spoločného rozpočtu krajín eurozóny podporilo investície do európskych projektov a posilnilo stabilitu eurozóny v období ekonomických kríz. Prostriedky do spoločného rozpočtu eurozóny by sa mali podľa Macrona spočiatku získavať väčším zdanením internetových gigantov a z daní súvisiacich s opatreniami voči klimatickej zmene.

Neskôr by do rozpočtu mali prúdiť aj financie z národných rozpočtov jednotlivých krajín, získané napríklad z podnikateľských daní. Len eurozóna "so silnou a medzinárodnou menou" sa môže stať základom pre globálne konkurencieschopnú európsku ekonomiku, citovala Macronove slová agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok