Pokuta za marihuanu? Žitňanskej rezort avizuje novú drogovú politiku

TA3 SITA
26.9.2017 13:12

Bude prvý drogový prehrešok len priestupkom? Ministerstvo spravodlivosti avizuje prípravu účinnejšieho modelu drogovej politiky, ktorý má odstrániť praktické problémy pri postihovaní drogovej trestnej činnosti a zrejme aj zmierniť postihy za delikty, spojené napríklad s marihuanou.

Pokuta za marihuanu? Žitňanskej rezort avizuje novú drogovú politiku
ILU FOTO: TASR

Odtráni problémy z praxe?

Ministerstvo spravodlivosti avizuje prípravu zákona, ktorým sa ustanovia definície a množstvá omamných látok a psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné látky alebo psychotropné látky. Na portáli slov-lex je zverejnená predbežná informácia, pripomienky k nej je možné zaslať do 2. októbra. V októbri by mal byť do pripomienkového konania predložený samotný návrh zákona.

Zákonom by sa mali odstrániť problémy aplikačnej praxe pri postihovaní drogovej trestnej činnosti a nastaviť účinnejší model drogovej politiky, vysvetľuje sa v predloženom materiáli. Mali by sa stanoviť množstvá omamných látok a psychotropných látok, ktoré budú postihované podľa zákona o priestupkoch, a naopak, v ktorých prípadoch sa bude postupovať už podľa trestného zákona a pôjde teda o trestný čin.

Na tejto legislatíve pracuje skupina zložená z odborníkov ministerstiev spravodlivosti, vnútra, zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny, prokuratúry, ako aj odborníkov na drogovú politiku. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská po medializovaní čiastočných informácií z pripravovanej legislatívy v polovici septembra po rokovaní vlády potvrdila, že sa pracuje s tým, aby prvý užívateľský prehrešok bol na úrovni priestupku, pri opakovanom priestupku by už išlo o trestný čin.

Pripravená je aj novinka

Zdôraznila, že pripravovanú zmenu nevníma ako extréme liberálnu právnu úpravu ale skôr ako rozumný návrh. Vyzvala, aby sa počkalo na finálne znenie dohodnuté všetkými zainteresovanými a aby sa potom o konkrétnom návrhu diskutovalo.

Ako prvý o pripravovanom návrhu na zmiernenie trestov za mäkké drogy informoval denník Sme. Podľa ich informácií návrh obsahuje tabuľky, čo bude štát považovať za jednorazové dávky drog na osobnú spotrebu. Napríklad by malo ísť o jeden gram marihuany či 0,2 gramu pervitínu. Aj tresty za malé množstvá drog sa zmiernia. Ak u niekoho polícia nájde množstvá na osobnú spotrebu, za priestupok mu bude hroziť pokuta do 165 eur.

Ak sa situácia zopakuje a z priestupku sa stane trestný čin, bude mu hroziť rok väzenia. Sadzby za drogy sú dnes až do troch rokov väzenia. Mali by platiť aj naďalej, ale len pre ľudí prichytených s väčším množstvom drog. Autori si od novely sľubujú, že sa štát viac zameria na ľudí, ktorí drogy distribuujú vo veľkom a nie na ľudí, ktorí ich skúšajú. Pri mládeži Žitňanská plánuje aj ďalšiu novinku. Neplnoletí, ktorých prichytia s drogami, budú musieť ísť na vyšetrenie, či od nich nie sú závislí, a potom sa prípadne aj liečiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok