Našli poklad, ktorý Slovania pred tisícročím ukryli do pece

TA3 SITA
26.9.2017 10:05

Železný poklad sa podarilo objaviť archeológom počas výskumu na nálezisku Bojná v okrese Topoľčany. Slovanskí obyvatelia tohto regiónu si ho na začiatku 10. storočia ukryli do kamennej pece.

Našli poklad, ktorý Slovania pred tisícročím ukryli do pece
ILU FOTO: TASR

Železo bolo v tom období veľmi hodnotným kovom, železné sekerovité hrivny sa používali ako platidlo. „Prekvapujúci nález pozostával z 36 hrivien, zubadla z konského postroja, dvoch kľúčov od slovanského obydlia a ďalších železných predmetov,“ povedal vedúci výskumu v Bojnej Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Pec s pokladom sa našla na západnom opevnenom predhradí pri veľkomoravskej pevnosti Bojná I – Valy. Zaujímavosťou je, že na peci stál na pôvodnom mieste hlinený hrniec, ktorý prežil vyše 1 100 rokov v neporušenom stave. „Dá sa predpokladať, že obyvatelia ukryli tieto hodnotné železné predmety do funkčnej pece v čase náhleho prepadu hradiska. Nálezy pochádzajú zo začiatku 10. storočia, keď bolo hradisko dobyté, vypálené, opustené a už viac nebolo využívané,“ hovorí Pieta.

Archeológovia v tomto období začali s výstavbou monumentálnej východnej brány do slovanského opevnenia, ktorá doplní prezentáciu náleziska Bojná verejnosti. V súčasnosti tu návštevníci už môžu vidieť zrekonštruované tri slovanské domy. Brána bude po rekonštrukcii vyzerať tak, ako ju naši slovanskí predkovia v 9. storočí postavili. Pozostávať bude zo vstupnej veže s výškou 12 metrov a priľahlých hradieb. Investorom stavby je obec Bojná, ktorá na projekt získala dotáciu z ministerstva kultúry. Archeológovia už urobili výkopové práce a do zimy chcú osadiť nosné stĺpy. „Ukončenie výstavby predpokladáme v polovici roka 2018,“ informoval Pieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok