Výsledky referenda hovoria jasne. Kurdi požadujú nezávislosť

TA3 TASR
26.9.2017 06:16

Viac ako 90 percent hlasujúcich v referende v irackom Kurdistane podporilo nezávislosť pre tento autonómny región. Vyplýva to z prvých výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia v Arbíle.

Kurdi oslavovali

Účasť hlasujúcich v referende bola viac ako 72 percent, dodala komisia. Konečné výsledky sa očakávajú do troch dní.

Po skončení hlasovania Kurdi oslavovali hlboko do noci v uliciach Arbílu, hlavného mesta irackého Kurdistanu. Ľudia v autách trúbili, iní mávali kurdskými vlajkami a odpaľovali ohňostroje. Bolo tiež počuť oslavné výstrely z ručných zbraní

Do hlasovania sa mohlo zapojiť viac ako 5,2 milióna voličov. Výsledok referenda nie je právne záväzný.

Niektoré krajiny sú proti

Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání povedal, že úspešné hlasovanie v referende nepovedie k automatickému vyhláseniu nezávislosti, ale iba k ďalším rokovaniam s Bagdadom.

Proti referendu sa vyslovili okrem Iraku aj Turecko, Irán, USA a OSN. Podľa nich to môže destabilizovať región a odvrátiť pozornosť od bojov s teroristickou organizáciou Islamský štát.

Iracké ministerstvo obrany po zatvorení hlasovacích miestností v pondelok vyhlásilo, že spúšťa spoločné vojenské cvičenia "veľkého rozsahu" s Tureckom pozdĺž spoločných hraníc. Ústredná iracká vláda aj Turecko predtým pohrozili vojenskou intervenciou v reakcii na referendum, ktoré považujú za neprijateľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok