Predčasné voľby nebudú. Merkelová prezradila, s kým chce rokovať

TA3 ČTK TASR
25.9.2017 14:32

Pri zostavovaní novej nemeckej vlády bude chcieť únia konzervatívnych strán CDU/CSU Angely Merkelovej rokovať s FPD, Zelenými, ale aj so socialistami. Po stretnutí vedenia strany to uviedla kancelárka Angela Merkelová. Dôležité je podľa nej vytvoriť stabilný kabinet - predčasné voľby nie sú v hre.

Predčasné voľby nebudú. Merkelová prezradila, s kým chce rokovať
SITA/AP

Kontinuita alebo Jamajka?

Po voľbách do nemeckého Spolkového snemu sú dve koaličné možnosti. Povedala to na tlačovej konferencii v Berlíne Angela Merkelová. Jednou je pokračovanie veľkej koalície CDU/CSU so socialistammi z SPD a druhou tzv. jamajská koalícia CDU/CSU, liberálnej FDP a Zelených.

SPD však už krátko po oznámení predbežných výsledkov - najhorších pre stranu od roku 1949 (20,5 percenta) - oznámila odchod do opozície.

Merkelová na tlačovej konferencii ale uviedla, že s ponukou na vytvorenie novej vlády osloví okrem FDP a Zelených aj SPD. Zároveň oznámila, že šéfom frakcie CDU v Spolkovom sneme sa pravdepodobne opäť stane Volker Kauder. Ten je vo funkcii od roku 2005 a je tak najdlhšie slúžiacim predsedom poslaneckého klubu CDU.

V súlade s očakávaniami

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Nemecku sa v súlade s očakávaniami stali s jasným náskokom kresťanskí demokrati z únie CDU/CSU. Spolu s doterajšími koaličnými partnermi, sociálnymi demokratmi z SPD, ktorí skončili druhí, však zaznamenali oproti predošlým voľbám výrazné straty. Do Spolkového snemu (Bundestag) sa po prvý raz dostala aj pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), a to hneď ako tretia najsilnejšia strana.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) Merkelovej vyzývateľa Martina Schulza, ktorá doteraz vládla s konzervatívcami v tzv. veľkej koalícii, síce zostáva na druhom mieste, je to však jej historicky najhorší volebný výsledok. Do parlamentu sa po štvorročnej absencii dostali znovu liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok