Trump prišiel s novými protiimigračnými opatreniami

TA3
25.9.2017 06:46

Americký prezident Donald Trump prijíma nové protiimigračné opatrenia. Zákaz cestovať do Spojených štátov sa bude týkať ôsmich krajín. Nové pravidlá majú vstúpiť do platnosti 18.októbra.

Úplný zákaz vstupu

Cestujúcich z ôsmich krajín sveta sa budú týkať obmedzenia vstupu do Spojených štátov na základe nového nariadenia, ktoré podpísal americký prezident Donald Trump. Opatrenia siahajú od úplného zákazu vstupu po selektívnejšie reštrikcie, informuje agentúra AP.

Nové predpisy, ktoré sa dotknú občanov Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Severnej Kórey, Somálska, Sýrie a Venezuely, vstúpia do platnosti 18. októbra. Americkí predstavitelia zdôraznili, že platné víza, ktoré už boli udelené, nebudú v dôsledku nariadenia odvolané.

Pre iných čiastočný zákaz

Niektoré z uvedených krajín budú čeliť úplnému zákazu vstupu svojich občanov do USA. Voči iným zavádza Washington čiastočný zákaz vstupu, napríklad v prípade Venezuely len pre určitých vládnych predstaviteľov a ich rodinných príslušníkov.

Trump vydal nové nariadenie vo forme "proklamácie" v deň, keď vyprší platnosť jeho kontroverzného zákazu vstupu cestujúcich zo šiestich prevažne moslimských krajín do USA, a to 90 dní po tom, ako nadobudol účinnosť.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti odporučilo prezidentovi, aby uplatnil selektívnejšie obmedzenia vstupu alebo prísnejšie kontroly pre cudzích štátnych príslušníkov z krajín, ktoré podľa rezortu odmietajú dostatočnú výmenu informácií so Spojenými štátmi alebo nezaviedli bezpečnostné opatrenia požadované Washingtonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok