Schulz ide do opozície, vládnuť by mohla Jamajka

TA3 TASR SITA ČTK
24.9.2017 18:19

Nemecko je motorom Európy a jeho politika výrazne ovplyvňuje aj ďalšie krajiny Únie. Podľa priebežných výsledkov a odhadov ho aj ďalšie štyri roky povedie "mama", ako prezývajú dlhoročnú kancelárku Angelu Merkelovú. Jej hlavný sok Martin Schulz utrpel prehru a jeho strana odchádza do opozície. Nemecké voľby sme s vami sledovali online.

Schulz ide do opozície, vládnuť by mohla Jamajka
SITA/AP

Online sme ukončili.

00:36 Merkelová sa nedomnieva, že sa v nadchádzajúcich koaličných rokovaniach napriek všetkým očakávaným ťažkostiam po spolkových voľbách objavia neprekonateľné prekážky.

Kresťanskí demokrati z únie CDU/CSU to "zvládnu", povedala šéfka CDU vo volebnej centrále svojej strany v Berlíne vo večernom vystúpení s bavorským ministrom vnútra z CSU Joachimom Herrmannom. Ten nepriamo kritizoval, že sociálni demokrati z SPD vylúčili možnosť pokračovania tzv. veľkej koalície. Odísť radšej do opozície ako vládnuť nie je nijakým "politickým majstrovským výkonom", povedal Herrmann.

23:35 Aj v týchto voľbách si ľudia z bývalej východnej a západnej časti Nemecka vyberali rozdielne. Na východe boli o dosť slabší kresťanskí demokrati Angely Merkelovej a socialisti z SPD. Naopak, priazni sa tešili Alternatíva pre Nemecko a Ľavica. Vyplýva to z prognóz verejnoprávnych televízií ARD a ZDF.

22:22 Nemecko je naďalej na strane európskeho projektu, konštatoval dnes predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani gratulujúc spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v dnešných parlamentných voľbách.

"Pracujme spoločne v záujme zreformovania Európy," dodal na jednej zo sociálnych sietí najvyšší predstaviteľ kontinentálneho zákonodarného zboru. Aj krajan Angely Merkelovej, uznávaná osobnosť EP, šéf frakcie európskych ľudovcov Manfred Weber, ktorý je podpredsedom CSU, podčiarkol, že Nemecko zostáva s Angelou Merkelovou silným a spoľahlivým partnerom na starom kontinente. Súčasne vyjadril sklamanie nad tým, že sociálni demokrati z SPD nedokázali ponúknuť alternatívy.

Medzi gratulantmi boli aj premiéri škandinávskych krajín, Švédska, Nórska a Fínska - Stefan Löfven, Erna Solbergová a Juha Sipilä. Angele Merkelovej gratuloval aj najvyšší predstaviteľ Svetového židovského kongresu Ronald Lauder, ktorý ju označil za "skutočnú priateľku štátu Izrael a židovského národa". Zdôraznil jej neúnavný boj proti antisemitizmu v priebehu 12 doterajších rokov na poste kancelárky a ocenil aj niektoré jej nové legislatívne iniciatívy.

21:56 Nemecká kancelárka Angela Merkelová reagovala v televíznej povolebnej relácii ARD a ZDF zdržanlivo na hrozby AfD, avizujúce iniciovanie vytvorenia parlamentnej vyšetrovacej komisie pre objasnenie jej utečeneckej politiky.

"Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie," zdôraznila šéfka nemeckej spolkovej vlády, avšak dodala: "Musíme dbať na to, aby sme mali ešte dosť času zaoberať sa budúcnosťou. Ide o hospodársku budúcnosť krajiny. Preto nám radím nezačínať nové volebné obdobie iba s prehliadkou minulosti." Angela Merkelová súčasne avizovala tvrdé vyporiadanie sa s AfD na parlamentnej pôde v súlade s ústavou krajiny.

21:31 Stovky demonštrantov vyšli na Alexandrovo námestie v centre Berlína, aby demonštrovali pred jednou z tamojších výškových budov proti Alternatíve pre Nemecko , ktorej činitelia tam oslavujú volebný úspech a historicky vstup do Spolkového snemu.

Na mieste je množstvo policajtov, ktorí zabezpečujú miesto kordónom. Informovali o tom internetové vydanie denníka Berliner Zeitung, ako aj tlačová agentúra AP. Mnohí z rádovo stoviek nespokojných, medzi ktorými nechýbali zástupcovia ultraľavicových zoskupení vrátane Antify, sprevádzajú protestnú akciu hlasitým piskotom a pokrikmi ako Zmiznite, zmiznite, AfD rasistický balík či Celý Berlín nenávidí AfD. Na jednom z transparentov nechýbal nápis Rasizmus nie je alternatíva. Viacerí politici a stúpenci AfD fotografovali a filmovali demonštrantov z balkóna.

21:00 O najnovšom povolebnom vývoji sme sa v štúdiu rozprávali s kolegom zo zahraničnej redakcie TA3 Petrom Nittnausom.

20:15 Jedinou matematicky možnou koalíciou sa zdá byť takzvaná Jamajka - teda CDU/CSU-FDP-Zelení. Čierno-žlto-zelená koalícia Jamajka by mohla získať podľa odhadov väčšinu 31 hlasov. CDU a SPD, teda doterajšia vládna koalícia, by mala väčšinu o 42 hlasov, avšak socialisti sa podľa prvých povolebných vyhlásení chystajú do opozície. Programovo blízkej koalícii CDU s liberálnou FDP by k väčšine chýbalo 31 hlasov.

Volební lídri nemeckej liberálnej FDP i Zelených už deklarovali pripravenosť na rokovania so stranami únie CDU/CSU o ich prípadnej účasti v budúcej vládnej koalícii. Christian Lindner, ktorý priviedol FDP po štyroch rokoch existencie v postavení mimoparlamentného opozičného subjektu späť do Bundestagu, avizoval ochotu rokovať s konzervatívcami Angely Merkelovej, avšak zdôraznil, že liberáli považujú za potrebnú zmenu doterajšieho kurzu.

Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá bola jedným z volebných lídrov Zelených, naznačila, že jej strana je pripravená na rokovania s kýmkoľvek s výnimkou pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko. Zároveň však naznačila, že nebudú jednoduchým partnerom pri rokovaniach.

19:12 "Želali sme si trocha lepší výsledok, ale dosiahli sme svoje ciele." Po oznámení odhadov to povedala kancelárka Angela Merkelová. Zároveň chce získať späť voličov, ktorých únia stratila v prospech populistov z AfD.

"Mám radosť, že sme dosiahli svoje strategické volebné ciele," uviedla Merkelová. "Únia CDU/CSU sa stala najsilnejšou frakciou v parlamente, môžeme vytvoriť vládu a nikto nemôže vytvoriť vládu proti nám," dodala kancelárka. Po dvanástich rokoch pri moci podľa nej nie je víťazstvo CDU/CSU "samozrejmosťou".

18:58 Jasné víťazstvo strán únie CDU/CSU nemení nič na tom, že predpokladaný zisk okolo hranice 33 percent hlasov predstavuje nielen výraznú stratu oproti voľbám z roku 2013, keď kresťansky orientované sesterské strany podporilo 41,5 percenta. Pre oba subjekty to totiž znamená aj najhorší volebný výsledok od roku 1949.

Strany únie si želali lepší volebný výsledok, avšak volebné ciele dosiahli, vyhlásil vo vysielaní ARD šéf parlamentnej frakcie CDU/CSU Volker Kauder. Zostali najsilnejšími politickými stranami a vytvoria najsilnejšiu parlamentnú frakciu. Navyše budú strany únie zostavovať vládu, bez nich to nepôjde a Angela Merkelová zostane spolkovou kancelárkou, vyplynulo z Kauderových slov.

Nespokojnosť voličov pocítila aj doteraz koaličná Sociálnodemokratická strana, ktorá so ziskom okolo 20 percent hlasov dosiahla svoj vôbec najhorší volebný výsledok všetkých čias. Negatívny rekord strany činil doteraz 23 percent z roku 2009, pred štyrmi rokmi SPD podporilo 25,7 percenta voličov. Niet sa prečo čomu čudovať, ak vedenie strany krátko po oznámení prvej prognózy naznačilo, že je za odchod do opozície.

Volebný líder strany Martin Schulz priznal neúspech konštatujúc: "Dnes je ťažký a trpký deň pre nemeckú sociálnu demokraciu". SPD nenaplnila svoje volebné ciele. Napriek historickému volebnému neúspechu však Schulz mieni zostať na čele strany aj v opozícii.

germany-election-15519-ed19197f7cb84689bd478008d667ae3a_0a000002-e5b7-88b6.jpg

18:38 Volebný líder protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko Alexander Gauland, ktorého strana podľa odhadov získala v dnešných voľbách 13,4 percenta hlasov, považuje výsledok za mandát na vyhlásenie boja budúcej spolkovej vláde. Povedal to krátko po zatvorení volebných miestností.

"Nech sa prioblečú, lebo ich budeme hnať," vyhlásil v Berlíne. "Vrátime nám našu krajinu a náš ľud," prisľúbil volebný líder tretej najsilnejšej nemeckej strany po dnešných voľbách.

18:30 Vedenie nemeckej strany SPD, ktorá dosiaľ vládla v koalícii v CDU/CSU, sa po oznámení odhadov výsledkov volieb rozhodlo pre odchod do opozície. Uviedol to Thomas Oppermann. Vo volebnom štábe strany AfD naopak vypukol po oznámení odhadov jasot.

Opperman označil odhady výsledkov volieb za "tvrdú porážku", ktorá je jasným odmietnutím pokračovania veľkej koalície. Podľa agentúry DPA sa vedenie SPD na čele s Martinom Schulzom rozhodlo pre odchod do opozície po rozhovoroch na diaľku krátko po oznámení prvých odhadov.

18:18 Nemecké parlamentné voľby podľa odhadov jasne vyhrala konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej. 63-ročná politička tak podľa všetkého zostane na čele vlády. S odstupom skončila na druhom mieste koaličná sociálna demokracia Martina Schulza. Treťou najsilnejšou stranou v Spolkovom sneme bude zrejme protiimigračná a protiislamská Alternatíva pre Nemecko, ktorej vstup do parlamentu je vnímaný ako prelom v dejinách spolkovej republiky.

18:00 V Nemecku sa uzavreli volebné miestnosti. Voľby, z ktorých vzíde 19. Spolkový snem krajiny sa skončili a čoskoro budú známe prvé prognózy a odhady volebných výsledkov. O personálnom zložení nového Bundestagu mohlo dnes spolurozhodovať okolo 61,5 milióna oprávnených voličov.

17:32 Na výsledok dnešných volieb, ktoré rozhodnú o koaličnom partnerovi pre CDU/CSU Angely Merkelovej a tým aj o podrobnostiach nového smerovania EÚ, čaká aj Bratislavský proces o preformátovaní EÚ po odchode Británie. Uviedol to Milan Nič, analytik Centra Roberta Boscha pre strednú a východnú Európu v rámci Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku so sídlom v Berlíne.

"To naplno vypukne teraz. Je tu časové okno do volieb do Európskeho parlamentu v máji 2019, keď sa očakáva, že obdobie roka a niečo bude obdobím veľmi intenzívneho hľadania nového konsenzu a kompromisov v primárnych politikách EÚ," povedal Nič a dodal, že dôležité budú dohody medzi Berlínom a Parížom a následná reakcia ostatných krajín.

Zadefinované sú podľa Niča tri oblasti európskej politiky, kde je už pripravený posun: nové fungovanie eurozóny, obrana a bezpečnosť, a migrácia a azylové procesy. V pozadí sa už pritom pripravujú pozície jednotlivých krajín, najmä v otázke eurozóny. V najbližších týždňoch však musí najprv vzniknúť koaličná zmluva v Nemecku. "Tu je tradícia, že väčšina politikov sú právnici a koaličné dohody pripravujú veľmi precízne," skonštatoval Nič a odhadol, že dokument nebude hotový skôr ako o osem týždňov po voľbách.

17:00 Nemeckým voľbám sme sa v našom štúdiu venovali aj s Marekom Lenčom z Fakulty politických vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pozrite si celý rozhovor.

16:45 Predbežné údaje o účasti v dnešných parlamentných voľbách v Nemecku naznačujú, že vo viacerých veľkých mestách krajiny prišlo k urnám viac voličov ako pred štyrmi rokmi. Celoštátne predbežné údaje zverejnia v Berlíne čoskoro, avšak už predpoludním hlásili z Hamburgu, že odvolilo 37,4 percenta oprávnených voličov, čo je dvojpercentný nárast oproti porovnateľnému obdobiu volieb 2013.

V Mníchove činila zasa na pravé poludnie účasť vrátane hlasujúcich listom 57,1 percenta, čo je dokonca o takmer 13 percent viac ako pred štyrmi rokmi. O viac ako tri percentá voličov prišli k urnám v Norimbergu, o pol percenta vyššiu účasť hlásili zo Stuttgartu. Kým v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko odvolilo predpoludním takmer o štyri percentá voličov viac ako v roku 2013, v Sasku bola volebná účasť podobná ako pred štyrmi rokmi a v Durínsku dokonca o takmer sedem percent nižšia.

16:00 Zrejme najkurióznejším volebným okrskom v Nemecku je Basdorf, obec v spolkovej krajine Brandenbursko, ktorá má iba 23 oprávnených voličov – pričom až 18 z nich už hlasovalo vopred poštou. A tak šesť členov volebnej komisie celý deň čaká na piatich voličov – ak bude účasť stopercentná. Upozornil na to denník Märkische Allgemeine Zeitung.

15:25 Voľby skomplikoval dážď i tradičný maratón, a tak až približne 42.000 voličov v hlavnom meste sa nemohlo dostať do hlasovacej miestnosti bez toho, aby prešli na druhú stranu ulice cez prúd dovedna až 60.000 bežcov. Organizátori však vyčlenili 300 dobrovoľníkov, aby voličom pomáhali prejsť cez ulicu na viac než 30 prechodoch. V samotných voľbách Berlínčanov poväčšine zaujímali najmä sociálne otázky. "Za posledné týždne som si už bol istý, ako budem voliť. Pre mňa osobne rozhodla chýbajúca sociálna spravodlivosť v Nemecku, veľké rozdiely medzi bohatými a chudobnými, mestami a vidiekom a nespravodlivá daňová politika," povedal muž v strednom veku.

Potrebu riešiť sociálne veci ako najdôležitejšiu tému volieb uviedla aj postaršia dôchodkyňa. "Najdôležitejšia vec, ktorú by som v Nemecku zmenila, je sociálna spravodlivosť. Bohatí neplatia skoro žiadne dane a tí, čo zarábajú málo, musia platiť dane pomaly za všetko," povedala. Podľa nej je bohaté Nemecko mýtom, pretože v skutočnosti iba niektorí Nemci sú vynikajúco zabezpečení, pričom toľko peňazí pre svoj život ani nepotrebujú.

Pri otázke migrácie uviedla, že ľuďom v núdzi treba pomôcť, avšak ekonomických migrantov by krajina nemala vpúšťať. "Podľa mňa by to malo byť únosné pre krajinu. Domáce obyvateľstvo tiež musí nejako žiť. Keď idem na nákup, na ulici počujem všelijaké jazyky, ktorým nerozumiem. To sa mi jednoducho nepáči. Ľuďom v núdzi by som pomohla, ale ekonomickí migranti, tak to nie. Mám vyše 80 rokov - kam sme mohli vycestovať my z Nemecka počas druhej svetovej vojny? Odpoveď na túto otázku by som rada počula, ale nikto ju nedáva," uzavrela.

14:45 Svoj hlas už odovzdala aj súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová. Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie pristúpila k volebnej urne spoločne so svojím manželom Joachimom Sauerom v nemeckej metropole Berlín.

merkel_0a000002-ab69-8929.jpg

13:00 Čo na Nemcov vo voľbách najviac zaberie? Pozrite si profily hlavných nemeckých strán.

11:00 Viacerí nemeckí politici vyzvali ľudí k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Niekoľkí predsedovia strán už išli príkladom a odovzdali svoje hlasy. Volil okrem iných aj predseda koaličnej sociálnej demokracie Martin Schulz. Kancelárka Angela Merkelová sa chystá voliť popoludní.

"Verím, že svoje právo voliť  využije čo najviac ľudí a hlasovaním za demokratické strany posilnia demokratickú budúcnosť Nemecka," povedal Schulz.

10:15 Každá strana v Nemecku sa uchádza o hlasy Turkov, a to napriek výzve tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby tamojší Turci vo voľbách nevolili CDU, SPD ani Zelených ako nepriateľské strany voči Turecku.

"Tu v Berlíne tá otázka má osobitný kolorit, pretože - odhady sú rôzne - registrovaných na turecké referendum tu bolo 140.000 Turkov. Ale odhady celej populácie, aj tých, ktorí nemajú turecké občianstvo, ale sú napríklad z druhej generácie, sú až 300.000-400.000," skonštatoval Milan Nič, analytik.

9:45 Volebné miestnosti sa v Nemecku zavrú až o 18:00, ale najmenej pol hodiny predtým bude približne päť ľudí vedieť, ako dopadnú voľby. Ide o zamestnancov agentúry pre výskum verejnej mienky Infratest dimap, ktorá sa celý deň pýta voličov, ako hlasovali a presne o 18:00 zverejní prvé odhady výsledkov.

9:00 Berlínčania okrem parlamentných volieb hlasujú aj v referende o budúcnosti berlínskeho letiska Tegel. Jeho prevádzka by sa mala ukončiť približne o dva roky, čo však chce mnoho Berlínčanov zmeniť.

8:00 Na celom území Nemecka otvorili volebné miestnosti. Na odovzdanie hlasu budú mať voliči čas do 18:00. Hneď po uzavretí volebných miestností zverejnia odhady výsledkov.

6:30 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval občanov, aby prišli k volebným urnám a odovzdali svoj hlas v parlamentných voľbách. Hlasovanie označil za "občiansku povinnosť". "Choďte a voľte! Každý hlas sa ráta - aj ten váš," odkázal prezident voličom, ktorí majú určiť nové zloženie nemeckého Spolkového snemu. "Ľudia, ktorí nevolia, umožňujú druhým, aby rozhodovali o budúcnosti našej krajiny," dodal Steinmeier.

Približne 61,5 milióna voličov rozhodne v parlamentných voľbách o zložení Spolkového snemu (Bundestagu) a nepriamo tak i o zložení spolkovej vlády. Očakáva sa, že účasť bude vyššia ako pri voľbách pred štyrmi rokmi, keď dosiahla 71,5 percenta.

6:00 Doterajšie prieskumy verejnej mienky favorizovali CDU/CSU, ktorá by mohla získať okolo 36 percent hlasov. Druhá by s odstupom mala skončiť Sociálna demokracia, pre ktorú by sa mohlo vysloviť okolo 22 percent voličov. Veľmi sledovaný bude aj výsledok protiimigračnej a protiislamskej Alternatívy pre Nemecko, ktorá sa môže stať treťou najsilnejšou stranou. Jej preferencie sa v prieskumoch pohybovali od 10 do 13 percent.

O priazeň voličov sa uchádza celkove 42 politických strán, hnutí, združení a iných zoskupení, respektíve ich nominanti, len časť z nich však na celom území krajiny a s reálnymi predpokladmi na prekonanie hranice zvoliteľnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok