Slováci budú môcť študovať na jednej z najprestížnejších univerzít

TA3 TASR
22.9.2017 10:01

Už od budúceho kalendárneho roka budú môcť slovenskí doktorandi alebo mladí vedeckí pracovníci zo Žilinskej univerzity študovať na jednej z najprestížnejších verejných škôl na svete, na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Dostanú nové možnosti

Memorandum o porozumení, ktoré spoluprácu umožňuje, podpísali podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity Jozef Ristvej a dekan Fakulty strojárstva Kalifornskej univerzity Shankar Sastry. Rektorka Kalifornskej univerzity Carol Christová sa už teraz na študentov zo Slovenska teší. "Veľmi sa tešíme na študentov, ktorých nám pošlete. Verím, že ich obohatíme rovnako ako oni nás," uviedla.

Podpredseda vlády považuje podpis memoranda za veľký úspech ako pre Slovensko tak i pre samotnú Žilinskú univerzitu. "Našli sme ochotu u jednej z najlepších univerzít na svete prijímať študentov zo Slovenska a dať im tak možnosť naozaj stretnúť sa s tými najlepšími profesormi a s tými najmodernejšími technológiami, ktoré dnes sú. Sľubujem si od toho, že našim študentom sa dostane možnosti získať možno iný pohľad na svet a priniesť naspäť na Slovensko nové iniciatívy," uviedol Peter Pellegrini.

Ako ďalej spresnil, slovenských študentov bude financovať jeho úrad. "Nie sú to malé objemy peňazí. Pevne verím, že spolu s ministrom financií nájdeme každý rok také zdroje, aby sme mohli vyslať niekoľkých študentov na štúdium na jeden semester," dodal.

Prvý rok iba pre jedného

Prorektor Žilinskej univerzity spresnil, že partneri podpísali strategické partnerstvo s Technickou fakultou americkej univerzity. "Náš záujem je spolupracovať hlavne v oblasti informačných technológií s dôrazom na inteligentné dopravné systémy," povedal Ristvej.

Zároveň dodal, že maximálny počet študentov v rámci programu sú štyria doktorandi alebo mladí vedeckí pracovníci. "Predpokladáme pre rok 2018 otvoriť jedno miesto v rámci tohto programu," vyhlásil. Americkí študenti sa podľa neho na Slovensko zatiaľ nechystajú, takýto výmenný pobyt plánujú neskôr v rámci programu Erasmus plus.

Profesorka elektrického inžinierstva a IT Ruzena Bajcsyová označila univerzitu pre Slovákov za vynikajúce miesto, ktoré im otvorí nové možnosti. "Učebne a laboratóriá im dajú možnosti byť kreatívnymi. Potom však čo musíte vy zabezpečiť, aby sa mali kam vrátiť späť a mali možnosť meniť veci, to je kľúčové," konštatovala. Podpis memoranda mal pre ňu špeciálny význam, keďže sama má slovenské korene. V roku 1933 sa narodila v židovskej rodine Kučerových v Bratislave, kde neskôr aj študovala na Technickej univerzite.

Treba podporiť kvalitu

Aby sa študenti mali kam po štúdiu vracať, to už je podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku úloha pre politikov. "Ak skončí slovenský študent túto špičkovú univerzitu a uvažuje o tom, že by sa vrátil, tak on chce robiť aj v špičkovej firme. A je našou úlohou vytvárať podmienky pre to, aby k nám prichádzali spoločnosti s výskumami, s vysokou pridanou hodnotou, inovatívne. Akonáhle také spoločnosti sú a budeme ich mať na Slovensku, aj naši najtalentovanejší mladí ľudia sa vrátia veľmi radi domov," uviedol po podpise memoranda Kiska. Zároveň dodal, že študenti budú radi študovať na Slovensku, ak tam budú kvalitné vysoké školy.

Devätnásťročný Michael Greer študuje na americkej univerzite ekonómiu a históriu. Jeho otec je Američan, matka pochádza zo Slovenska, kde žijú ešte stále jeho starí rodičia, za ktorými každý rok chodieva. "Myslím, že je to naozaj geniálna univerzita, máme veľa študentov z Európy i z Ázie, teda z medzinárodného prostredia," povedal, pričom vyzdvihol najmä úroveň profesorov a množstvo možností, ktoré mu štúdium ponúka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok