Nina a Oscar našli elixír mladosti, užívajú ho už 70 rokov

TA3 ČTK
23.9.2017 19:53

Tango tancujú už od 40. rokov minulého storočia. 90-ročný Oscar a 82-ročná Nina sa spoločne zúčastnili aj majstrovstiev sveta v tangu v argentínskej metropole Buenos Aires. Pre oboch je tango zmyslom života a tiež elixírom mladosti.

Nina a Oscar našli elixír mladosti, užívajú ho už 70 rokov
SITA/AP

Dýchanie v rovnakom rytme

Tangu sa venujú už takmer 70 rokov, ale obaja sa spoznali "len" pred 15 rokmi, a to práve vďaka tangu. "Uvidel som ju a zamiloval som sa. Vyzval som ju k tancu a od toho dňa spolu tancujeme," zaspomínal si Oscar Brusco.

Obaja už pochovali svojich životných partnerov. Spolu tancujú pravidelne štyrikrát až päťkrát do týždňa aj keď sa už nie vždy cítia dobre. Oscar pri tanci vyzerá ako elegantný mladý švihák. Tango sa naučil v Parque Patricios v Buenos Aires, kde sa muži a ženy učia tanec oddelene a až potom vstupujú do tanečnej sály nazvanej milonga.

"Dýchame v rytme tanga, pri tanci sme sa do seba zamilovali a pri tangu plačeme a smejeme sa," vyznala sa zo svojho vzťahu k tancu Nina Chudobová, ktorá je dcérou migrantov z Poľska.

Nič strojené, ani náročné figúry

Na majstrovstvách sveta nezvíťazili, ale na scéne prestížnej koncertnej sály Luna Park, kde súťažili so štyridsiatkou ďalších párov vo veku ich vnúčat, sa im dostalo veľkých ovácií.

"Naše tango je iné: je to tango bez náročných figúr," vysvetlil Oscar. Vždy v piatok spolu chodia do milongy La Baldosa vo štvrti Flores, kde vyrastal aj súčasný pápež František.

Týždeň pred samotnými majstrovstvami sa na toto historické miesto zišla tanečná špička z Ruska, Maďarska, Japonska, Indonézie, Čile aj Rumunska. Všetci sa chceli fotografovať práve s Ninou a Oscarom a žiadali ich o rady.

"Sú to majstri, vytvorili si svoj vlastný štýl. V ich spôsobe tanca nie je nič strojené," zhodnotila tanečnica Adriana.

Tanec ako potrava

Oscar si oblieka svoje sako, upravuje uzol kravaty a vystupuje na tanečný parket spolu s Ninou, ktorá si vybrala červené zamatové šaty s topánkami na vysokom podpätku v rovnakom farebnom tóne.

"Tango je spojenie tela a duše," zdôrazňuje Nina. V päťdesiatke prekonala rakovinu a tango je pre ňu životný štýl. Okrem toho pracuje ešte aj ako krajčírka.

V zákulisí Luna Parku ich zdravia finalisti svetového majstrovstva. "Zažili zlatý vek tanga v 40. rokoch, vtedy tancovali tango všetci," hovorí Juan Manuel Rosales o páre veteránov. Dnes tancuje tango omnoho menej Argentínčanov. Vyumelkované predstavenia sú pre turistov, ale stále prežíva niekoľko klubov, kde sa tango tancuje.

"Tancujem od roku 1945, sú za mnou kilometre tanga," smeje sa Oscar, ktorý sa zúčastnil prvého vystúpenia predsvojimi 17. narodeninami. Pre Ninu je tango spomienkou na mladosť, na priateľov, lásky, na všetko, čo robí človeka šťastným. "Tango mi dalo všetko, lásku, vášeň, i deti, ktoré mám, sú plodom tanga," hovorí.

"Tango je pre nás ako potrava, potrebujeme ho, keby sme netancovali, zomreli by sme. Tango musíte milovať. Bez lásky k tangu nemôže tanečník dobre tancovať," radí Oscar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok