Ústavný súd posúdi opozičný návrh proti novele volebného zákona

TA3 SITA
20.9.2017 16:35

Podanie, ktorým skupina 43 opozičných poslancov NR SR napadla novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, prijalo na ďalšie konanie plénum Ústavného súdu SR na neverejnom zasadaní. Plénum súčasne zamietlo návrh na pozastavenie účinnosti napadnutej novely. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová v tlačovej správe.

Ústavný súd posúdi opozičný návrh proti novele volebného zákona
TASR

Novelu volebného zákona parlament schválil v máji a v júni ju potvrdil hlasovaním, keď prelomil veto prezidenta Andreja Kisku. Novela v podstate hovorí, že v prípade zvolenia primátora, starostu za predsedu samosprávneho kraja vo voľbách 4. novembra tohto roku sa už neuskutočnia doplňujúce voľby, ale uvoľnený post bude zastávať zástupca.

Navrhovatelia zastávajú právny názor, že novela stanovením najneskoršieho termínu doplňujúcich volieb starostov, primátorov a miestnych poslancov na 31. október 2017 obmedzuje občanom aktívne aj pasívne volebné právo zaručené Ústavou SR, a preto je protiústavná. Podľa vyjadrení opozície novela má byť v prospech košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Má vraj zabezpečiť, aby v prípade zvolenia Rašiho za predsedu Košického samosprávneho kraja nenastúpil do čela mesta v doplňujúcich voľbách zvolený nový primátor, ale námestník Rašiho. Vládna koalícia odmieta tieto obvinenia.

Ústavný súd na neverejnom zasadnutí odmietol návrh Krajského súdu v Bratislave na posúdenie ústavnosti časti zákona o potravinách pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok