Kolaps portálu Slovensko.sk podľa OĽaNO ohrozuje fungovanie štátu

TA3 TASR
18.9.2017 15:27

Portál verejnej správy Slovensko.sk je od svojho vzniku zle navrhnutý a preto kolabuje. Doplácajú na to podnikatelia aj justícia. Tvrdia to opoziční poslanci hnutia OĽaNO. Preto chcú iniciovať poslanecké prieskumy a prešetriť investície v oblasti elektronizácie.

Kolaps portálu Slovensko.sk podľa OĽaNO ohrozuje fungovanie štátu
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Namiesto uľahčenia problémy

"V ostatnom čase sme boli svedkami toho, že zamýšľaný projekt Slovensko.sk, ktorý mal priniesť uľahčenie života občanom, sa stal skôr problémom, ktorý občanom strpčuje život. Z nášho pohľadu ohrozuje aj fungovanie štátu," vyhlásil na tlačovej konferencii Jozef Viskupič.

Poslanci OĽaNO sú presvedčení, že systém Slovensko.sk je od prvého momentu zle navrhnutý. "Po ostatnom víkende sa ukázal ako neschopný. Slovensko.sk je rozdelené na dve časti. Prvá časť doručuje informáciu o niečom, čo chce súd alebo potrebuje k podnikaniu z nejakého registra podnikateľ. Následne druhá časť má rozhodnutie alebo dokument sprostredkovať. To sa ale nestalo," upozornil Viskupič.

Podľa jeho slov síce nejaká informácia príde a občan alebo súd si svoju činnosť splnia, ale dokument ako taký Slovensko.sk sprostredkovať nevie. "To, že sa Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby občanom ospravedlňuje za nepríjemnosti je síce dobré, ale na druhej strane nikde nepočujeme, čo s týmto systémom robiť. Doteraz stál minimálne 70 miliónov eur a nefunguje," tvrdí Viskupič.

Vyše miliardy eur na informatizáciu

Viskupič chce spolu so straníckym kolegom Eduardom Hegerom iniciovať hĺbkový audit v NASES. "Mali by sme iniciovať poslanecký prieskum. Bolo by dobré, aby sme sa na elektronizáciu pozreli s lupou a či už výbor pre verejnú správu, hospodársky alebo finančný výbor, aby sme jednoznačne iniciovali sériu poslaneckých prieskumov a začali sa baviť o otázkach bezpečnosti, funkčnosti a ceny za elektronizáciu," priblížil Viskupič. Aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD)  by podľa neho mal vysvetliť, prečo "havaroval portál Slovensko.sk".

"Na informatizáciu spoločnosti sme preinvestovali vyše jednej miliardy eur. Problémom zostáva, že na Slovensku väčšinu úkonov potrebujú Slováci urobiť osobne, pobehujú z úradu na úrad, robia poštárov, musia si kupovať kolky. Odborná verejnosť hovorí, že za tieto peniaze, ktoré sme preinvestovali, mohlo byť Slovensko už jedným z technicky najvyspelejších štátov," dodal Heger s tým, že namiesto toho krajina zaostáva za ostatnými štátmi. "Toto je ďalší dôkaz toho, že súčasná ani minulá vláda nevie hospodáriť efektívne a plytvá," dodal poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok