Medzi Rohingami unikajúcimi z Mjanmarska je štvrť milióna detí

TA3 TASR
15.9.2017 14:32

Približne 240.000 detí ušlo v priebehu troch týždňov z mjanmarského Jakchainského štátu do susedného Bangladéša, uviedla hovorkyňa Detského fondu OSN Marixie Mercadová.

Toto množstvo - tvoriace zhruba 60 percent z celkového počtu 391.000 utečencov - zahŕňa asi 36.000 detí vo veku do jedného roka. Mercadová tiež spresnila, že UNICEF odhaduje aj 52.000 tehotných žien a dojčiacich rohinských žien na úteku. Možno sem prirátať i zhruba 1100 bezprizorných detí, ktoré prekročili mjanmarsko-bangladéšske hranice v priebehu minulého týždňa.

K hromadnému úteku Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov.

Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality. Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok