Ceny na Slovensku rástli najrýchlejšie za posledné roky

TA3 ČTK SITA
14.9.2017 09:49

Rast cien v auguste mierne zrýchlil. Medziročná inflácia meraná národným indexom dosiahla v ôsmom mesiaci 1,5 %, čo oproti júlu znamenalo zvýšenie dynamiky o 0,1 percentuálneho bodu. Ide o viac ako štvorročné maximum.

Rástli aj ceny alkoholických nápojov

V priemere za prvých osem mesiacov roka tak spotrebiteľské ceny rástli o 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní sa ceny v auguste oproti júlu nezmenili, kým mesiac predtým stúpli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Na medziročnej báze sa zvýšili najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 4,4 % a dopravy o 3,5 %. Rástli však aj ceny v zdravotníctve o 2,7 %, za rozličné tovary a služby o 2,6 %, v reštauráciách a hoteloch o 2,1 %, či za alkoholické nápoje a tabak o 2 %. Ceny rekreácie a kultúry boli oproti vlaňajšiemu augustu vyššie o 1,8 %, vzdelávania o 1,4 % a ceny odevov a obuvi a pôšt a spojov rovnako o 0,4 %. Naopak, medziročne klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,1 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,1 %.

Čistá inflácia na úrovni 1,6 %

Medzimesačne v auguste oproti júlu stúpli hlavne ceny dopravy o 0,6 %. Zvýšili sa však aj ceny za rozličné tovary a služby o 0,3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti a ceny v reštauráciách a hoteloch zhodne o 0,2 % a rovnako o 0,1 % vzrástli ceny v zdravotníctve a ceny rekreácie a kultúry. Na druhej strane sa znížili ceny odevov a obuvi o 0,7 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,4 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Bez zmeny zostali v auguste oproti júlu ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá, ceny pôšt a spojov, ako aj ceny vzdelávania.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v auguste dosiahla 2,2 %, kým v júli predstavovala 2,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v auguste 1,6 %. V júli bola na úrovni 1,4 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v auguste nulová a čistá inflácia bola na úrovni 0,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok