Kimova bomba mala obrovskú silu, KĽDR chce ešte viac zbrojiť

TA3 ČTK
14.9.2017 00:36

Severná Kórea varovala, že opäť vystupňuje svoje zbrojné programy v reakcii na sankcie, ktoré na ňu po šiestej jadrovej skúške uvalila Bezpečnostná rada OSN. Podľa nových odhadov americko-kórejského inštitútu Univerzity Johnsa Hopkinsa dosiahla severokórejská nálož šestnásťkrát väčšiu silu, ako mala bomba zhodená na Hirošimu.

Kimova bomba mala obrovskú silu, KĽDR chce ešte viac zbrojiť
SITA/AP

Nevedia určiť druh bomby

Nálož z posledného testu mala silu 250 kiloton TNT. Juhokórejskí odborníci oznámili, že stopové množstvo rádioaktívneho xenónu, ktoré odhalili vo vzorkách pôdy, vody a vzduchu súvisia s najnovšou jadrovou skúškou KĽDR. Zo vzoriek sa však nedá určiť, o aký druh bomby išlo.

Kimov režim tvrdí, že testoval vodíkovú bombu. Tá ma byť miniaturizovaná tak, že ňou môže byť vyzbrojená balistická raketa. Juhokórejská komisia pre jadrovú bezpečnosť uviedla, že vo vzorkách neboli okrem rádioaktívneho izotopu Xe-133 nájdené ďalšie izotopy, ktoré sa zvyčajne dajú zachytiť po jadrovej explózii.

Na základe ďalších izotopov by bolo podľa komisie možné určiť, či KĽDR použila plutóniovú nálož, alebo bombu obsahujúcu obohatený urán. Komisia tiež povedala, že nanašla stopy tritia, ktoré sa používa pri zostrojovaní silných vodíkových bômb.

Odhadovali polovičnú silu

Po prvom severokórejskom teste z roku 2006 vedci vo vzduchu odhalili xenón a kryptón, z čoho usúdili, že KĽDR testovala plutóniovú bombu. Od tej doby Severná Kórea testy zdokonalila, takže je rádioaktivita na diaľku ťažšie zachytiteľná, napísala agentúra AP.

Nové dáta hovoria o explózii silnej približne 250 kiloton, uviedli analytici Frank Pabian, Joseph Bermudez a Jack Liu s tým, že pôvodný odhad bol na hranici 120 kiloton TNT. Experti vychádzali okrem iného zo satelitných snímok severokórejskej testovacej lokality, ktoré ukazujú rozsiahlejšie zosuvy pôdy ako pri predošlých piatich jadrových testoch.

KĽDR sa však nemieni testov vzdať ani po uvalení ďalších sankcií. "Severná Kórea zdvojnásobí svoje úsilie a zvýši svoje zbrojné kapacity, aby mohla brániť suverenitu krajiny a jej právo na existenciu," uviedla severokórejská diplomacia. Južná Kórea v tejto súvislosti testovala nemeckú strelu vzduch-zem Taurus, ktorá je schopná presne zasiahnuť ciele v KĽDR, hoci je raketa odpálená z centrálnej časti krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok