Schválili zákon o Brexite, Mayová hovorí o historickom hlasovaní

TA3 TASR
12.9.2017 06:47

Dolná komora britského parlamentu schválila v druhom čítaní zákon o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (European Union Withdrawal Bill). Právnu normu podporilo 326 poslancov vrátane siedmich opozičných labouristov, 290 hlasovalo proti.

Zákon čakajú ešte ďalšie hlasovania, najbližšie v októbri. Britská premiérka Theresa Mayová označila hlasovanie parlamentu za historické. Zákon podľa nej vnesie do situácie pred Brexitom istotu a jasnosť. Treba vykonať ešte veľa práce, ale utorňajšie rozhodnutie znamená, že sa vytvoril solídny základ pre nadchádzajúce rokovania o brexite, uviedla Mayová.

Na základe zákona chce Mayovej vláda transformovať viac ako 12.000 legislatívnych noriem EÚ na vnútroštátne právne predpisy, aby v deň odchodu z Únie - Spojené kráľovstvo z nej chce vystúpiť do konca marca 2019 -nenastal chaos. Hlasovaniu predchádzala viac ako 13-hodinová búrlivá diskusia. Najviac kontroverzií vyvolávajú klauzuly, ktoré umožňujú ďalekosiahle zmeny zákonov bez účasti parlamentu. Vláda tvrdí, že potrebuje voľné ruky, aby mohla v krátkom čase prispôsobiť veľké množstvo právnych predpisov EÚ novým podmienkam. Jej oponenti hovoria o zásahu do rozdelenia moci.

Labouristický poslanec Chris Bryant vyhlásil, že návrh zákona je "škodlivý a nebezpečný" a "potešili by sa mu (turecký prezident Recep Tayyip) Erdogan, (venezuelský prezident Nicolás) Maduro a (ruský prezident Vladimir) Putin".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok