Objavili hrobku zlatníka, ktorý sa pohyboval vo vyšších vrstvách

TA3 TASR
9.9.2017 19:03

Egyptskí archeológovia oznámili, že v meste Luxor na juhu krajiny objavili faraónsku hrobku patriacu kráľovskému zlatníkovi, ktorý žil pred vyše 3500 rokmi počas vlády 18. dynastie.

Objavili hrobku zlatníka, ktorý sa pohyboval vo vyšších vrstvách
SITA/AP

Hrobka sa nachádza na západnom brehu rieky Níl na cintoríne, kde sú pochovaní príslušníci privilegovaných a vládnucich vrstiev, pričom obsahuje sarkofágy, múmie, klenoty a drevené masky.

Podľa egyptského ministra pre pamiatkovú starostlivosť Chálida Anáního hrobka nie je v dobrom stave, avšak nachádza sa v nej socha zlatníka a jeho manželky. V šachte hrobky sa našli múmie ľudí, ktorí žili počas vlády 21. a 22. dynastie.

Nález podľa zmieneného rezortu prispeje k posilneniu cestovného ruchu v Egypte, kľúčového zdroja štátnych príjmov, ktorý zápasí so stagnáciou od povstania proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011. Egypt zaznamenal v uplynulých mesiacoch niekoľko objavov z faraónskej éry. V apríli vedci našli v Luxore osem múmií uložených v 3500-ročnej hrobke. Mesiac predtým odkryli v Káhire gigantickú sochu faraóna Psamatika I.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok