Richter nepadol, SNS nehlasovala proti koaličným partnerom

TA3 SITA TASR
7.9.2017 20:41

Opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu o odvolaní ministra práce Jána Richtera. Obvinila ho z pochybení v súvislosti s kauzou Čistý deň. Smer-SD si svojho ministra bránil, v rezorte má vraj výborné výsledky. Otázny bol do poslednej chvíle postoj SNS, ktorá žiadala jeho rezignáciu. Ak by však hlasovala spolu s opozíciou, zrejme by to znamenalo rozpad koalície. Nakoniec tak neučinila. Situáciu sme s vami sledovali online.

Online z mimoriadnej schôdze sme ukončili.

21:57 Minister Ján Richter pohorel na plnej čiare. Po neúspešnom pokuse opozície vysloviť mu nedôveru to povedala na tlačovej besede predsedníčka SaS Natália Blahová s tým, že ak by mu poslanci mali v hlasovaní vyjadriť dôveru nezískal by potrebných 76 hlasov ani od svojej vládnej koalície. "Problémy v rezorte pod vedením Jána Richtera eskalujú a očakávame ďalšie zlyhania s fatálnymi následkami," uviedla. Podľa nej žiadny poslanec vládnej koalície, ktorý podržal Richtera, nemá v sebe svedomie ani morálku.

21:35 Pri hlasovaní o vyslovení nedôvery Jánovi Richterovi sa stalo to, čo sa očakávalo, teda že Slovenská národná strana cúvla. Uviedol to politický analytik Ján Baránek s tým, že teraz vyvstáva otázka, či za to niečo dostanú. "Otázka je, o čom skutočne bol ten spor," povedal s tým, že výsledok sa dá vnímať ako víťazstvo premiéra.

Zákulisné tvrdenia, že v prípade Richterovho zotrvania nebudú poslanci SNS hlasovať za ním predložené zákony, označil Baránek za naivné. "Bolo by to vnášanie nesystémových prvkov. Stačí pritom, keď zákon predloží niekto íný, napríklad minister financií," skonštatoval. Podľa Baránka sa však SNS v tomto prípade ukazuje stále viac ako nevypočitateľná pre koalíciu. "Môže to poznačiť vládnutie koalície," dodal.

20:40 SNS vládu nepoložila. Jej poslanci napokon nehlasovali proti ministrovi koaličného partnera. Znamená to, že Ján Richter sa udržal vo funkcii ministra práce.

Za návrh o vyslovení nedôvery dnes v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.

19:01 Poslanci za koaličnú Slovenskú národnú stranu budú hlasovať o vyslovení dôvery Jánovi Richterovi jednotne. Po dlhom rokovaní poslaneckého klubu národniarov to na brífingu vyhlásil podpredseda strany Jaroslav Paška. Podľa posledných informácií sa všetci poslanci SNS zdržia hlasovania.

18:18 Opoziční poslanci hnutia Sme rodina sú presvedčení, že tak dôležitý rezort, akým je ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny potrebuje výmenu, uviedla poslankyňa Petra Krištúfková vo svojom prejave s tým, že rezort potrebuje ministra, ktorý bude zodpovedne a s citlivosťou riešiť sociálne problémy, ktoré na Slovensku pretrvávajú a nebude ich zakrývať číslami o dobrých hospodárskych výsledkoch. "Pretože tu na Slovensku je veľmi veľa ľudí a rodín, ktorých ohrozuje chudoba," povedala.

„Pán minister zastávate túto funkciu už veľmi dlhú dobu, a tým pádom ste mali naozaj možnosť ukázať ľudom, čo ste ochotný pre nich urobiť, ako vám na nich záleží a akú im venujete pozornosť. Lenže vy tú možnosť naozaj nevyužívate," uviedla. Podľa nej sa z kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň stala nechutná fraška. "Môžeme jednoznačne povedať, že kontrola v týchto zariadeniach je mizerná a nefunkčná. A práve aj v tomto kontexte sa chcem spýtať, čo sa zmenilo pre poslancov SNS, že sú dnes tak kritickí voči konaniu ministra, keď v máji boli proti jeho odvolaniu," uviedla na margo vyjadrení poslancov SNS, ktorí sú za zmenu ministra práce.

17:40 Minister Richter nebude odvolaný ani neodstúpi. Povedala to vo svojom vystúpení poslankyňa za hnutie OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. V rokovacej sále je okrem opozície len pár koaličných poslancov. "Celá táto kauza a roztržka v koalícii sa začala škandálom s eurofondmi a obrovskou sumou, o ktorú, reálne hrozí, že prídeme. Andrej Danko sa urazil, prečo práve jeho minister by mal trpieť za škandál, keď škandály vyrábajú predsa všetci v tejto vláde. Pán minister Kaliňák, ktorý napriek dobe kešu a kontaktom s daňovým podvodníkom stále sedí na svojej stoličke, pán minister Richter, ktorý sa snažil zakryť mimoriadne odpudivé skutočnosti v jednom zo sociálnych zariadení, ale aj Robert Fico, ktorý spokojne býva naďalej u Ladislava Bašternáka, ktorý bol z daňových podvodoch nielen obvinený, ale dokonca vyjadril aj účinnú ľútosť, čím sa k podvodom v podstate priznal. Nečudujem sa Andrejovi Dankovi, že sa nahneval. Je mrzuté, keď maslo na hlave majú všetci, no potrestaný je len jeden," povedala Remišová. Podľa nej premiér Fico robí na Slovensku "politiku spálenej zeme".

Remišová tvrdí, že Fico páli akékoľvek mantinely politickej slušnosti, ktoré sme sa po komunizme a mečiarizme snažili na Slovensku s námahou budovať. "Páli snahu o očistu spoločnosti od korupčných návykov, ak ničím iným, tak tým, že sám býva u daňového podvodníka," uviedla s tým, že politika spálenej zeme znamená nechať Richtera na svojom poste, "hoci v tejto kauze ide o to najcennejšie čo máme, teda o ľudské životy".

Podľa nej však táto vládna koalícia asi ešte pár mesiacov vydrží. "S ministrom Richterom a jemu podobnými tu budeme musieť ešte chvíľu vydržať, no o to väčšiu nádej mám, že sa nám po voľbách podarí zostaviť vládu zmeny, ktorá bude Slovensko spravovať dobre, čestne a s úctou ku všetkým obyvateľov krajiny," uzavrela.

16:40 Tvrdenia opozície, že rezort práce zlyhal vo vyšetrovaní kauzy Čistý deň, sú bezobsažné a bez predložených dôkazov. Na svoju obhajobu to v pléne parlamentu uviedol Ján Richter.

"Je mi ľúto, že tu opäť stojím po štyroch mesiacoch a musím sa brániť nenávistným útokom opozičných poslancov. Nie kvôli sebe, ale kvôli vám, ktorí sa na tejto fraške nepodieľate a kvôli verejnosti, ktorá si zaslúži, aby sme sa všetci sústredili na hľadanie realistických riešení existujúcich problémov," skonštatoval Richter.


Podľa neho sú obvinenia opozície bez obsahu. "Zdôvodnenie návrhu na moje odvolanie obsahuje samé bezobsažné obvinenia, ktoré namiesto racionálnych argumentov stoja na vyvolávaní vášní a hraného neúprimného súcitu s domnelými obeťami, z ktorých sa väčšina cíti byť obeťami hysterického vyčíňania politikov a nie z postupu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí," myslí si Richter.


Odmieta tvrdenia, že ministerstvo nekonalo v prípade Čistého dňa kompetentne. "Je na smiech, že mi vyčítate nekompetentnosť, lebo ministerstvo by tak postupovalo práve vtedy, keby sa riadilo náladami a vyvolávanými vášňami, a nie konkrétnymi faktami, ktoré berieme do úvahy pri preukazovaní zistených skutočností," tvrdí Richter.

16:05 Blahová podľa premiéra vo svojom vystúpení neuviedla jediný dôkaz, že by sa Richter dopustil korupčného správania, z ktorého ho obviňuje. "Vláda sa zaoberala týmto návrhom o vyslovení nedôvery ministrovi v stredu na rokovaní a prijala uznesenie," povedal Fico s tým, že vláda si za Richterom stojí.

Podľa predsedu vlády Richter urobil množstvo krokov v spolupráci s políciou, rozhodol o odobratí akreditácie Čistému dňu. Fico ministrovi poďakoval za tieto za kroky. "Schôdza je absolútne účelová," povedal premiér a dodal, že opozícia schôdzu zneužíva na politické ciele. "Minister Richter je najúspešnejší minister, akého sme kedy mali," dodal Fico s tým, že výsledky v nezamestnanosti a ďalších aspektoch hovoria o kvalitách Richtera.

Poslanci Smeru po vystúpení Roberta Fica z rokovacej sály odišli. Na mimoriadnej schôdzi sa nezúčastnia až do záverečného hlasovania.

15:57 Ján Richter spĺňa všetky štandardy, ktoré premiér stanovil pri odvolávaní ministra školstva Petra Plavčana, povedala Natália Blahová z SaS na úvod mimoriadnej schôdze. Ako povedala, od prepuknutia kauzy Čistý deň uplynul rok a odvtedy sa pre deti umiestnené v zariadení nezmenilo vôbec nič. "Vďaka ministrovi Richterovi práve stojíme pred fatálnym kolapsom sociálneho systému, ktorého následky budú nedozerné, pokiaľ bude stáť na čele ministerstva nominant, ktorý svojou činnosťou a nečinnosťou priamo ohrozuje obyvateľov tejto krajiny," vyhlásila.

Medzi dôvody, pre ktoré chce opozícia Richtera odvolať, Blahová zaraďuje predovšetkým jeho netransparentné a korupčné správanie. "Minister Ján Richter bol informovaný o tom, že v rámci jeho rezortu bol opakovane porušovaný platný právny poriadok SR a Dohovor o právach dieťaťa. Niekoľko rokov ministerstvo a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zhromažďovali podnety o závažnom porušovaní práv dieťaťa v zariadení Čistý deň. Ani na základe mnohých podnetov, ktoré pochádzali od klientov, rodičov klientov a kurátorov maloletých detí, ministerstvo nevykonalo žiadnu intervenciu, ktorou by ochránilo maloleté deti zverené do starostlivosti štátu rozhodnutím súdu," uviedla Blahová a dodala, že ani výsledky kontrol neuviedli kompetentných do činnosti, ktorá by smerovala k ochrane detí. "Ministerstvo práce a úrad práce sa, naopak, snažili spolupracovať s vedením zariadenia na tom, aby prečiny, zanedbania a profesionálne zlyhania boli bagatelizované," dodala.

15:37 Minister kultúry Marek Maďarič nevedel o tom, že Robert Fico oznámil poslancom SNS, že ak padne minister práce, padne aj vláda. "Nevedel som o tom," povedal novinárom s tým, že ho prekvapilo aj vyhlásenie SNS, v ktorom žiada premiéra, aby vymenil Richtera.

Maďarič zopakoval, že Smer-SD za Richterom stojí a nepredpokladá, že by premiér ustúpil a ministra odvolal. Nevie, ako bude SNS hlasovať. Zároveň si nemyslí, že by zotrvanie Richtera vo funkcii ohrozovalo dôveru vlády. Maďarič pripomenul, že na začiatku koaličnej krízy bolo "nečakané a šokujúce" vypovedanie koaličnej zmluvy, ktoré doteraz "dosť dobre nepochopil".

15:25 Spolu s opozíciou bude za odvolanie Jána Richtera hlasovať aj ultranacionalistická ĽSNS. Potvrdil to poslanec kotlebovcov Milan Mazurek.

15:10 Béla Bugár otvoril mimoriadnu schôdzu o odvolaní Jána Richtera.

14:45 Rokovanie klubu SNS je prerušené, bude pokračovať počas mimoriadnej schôdze. Potom dá SNS oficiálne stanovisko. Ak by podporila Richtera, nebolo by to podľa Bernaťáka o nejakom vychádzaní si v ústrety.

"Je to o zodpovednosti za riadenie štátu, to si treba uvedomiť. Rozhodneme sa zodpovedne," uviedol s tým, že vyhlásenie SNS zo stredy večera platí. V ňom národniari žiadali Fica, aby vymenil Richtera.

14:17 Hlasovanie o nedôvere Jánovi Richterovi bude súčasne hlasovaním o páde vlády. Poslancom SNS to oznámil na rokovaní ich klubu premiér Fico - potvrdil to šéf klubu SNS Tibor Bernaťák. "V prípade, že bude odvolaný pán Richter, vláda padne. Je to pre nás veľmi dôležitá otázka, o ktorej budeme ďalej hovoriť," povedal Bernaťák.

Potvrdil, že poslanci SNS sa zúčastnia na mimoriadnom zasadnutí k odvolávaniu Richtera, ktoré sa začne dnes o 15.00 h. Predpokladá, že sa zúčastnia aj na hlasovaní. Otázka, či Richter stojí za pád vlády, nie je podľa národniarov otázka na nich. "Budeme sa o tom rozprávať," povedal Bernaťák. Zopakoval, že alternatíva voči súčasnej koalícii neexistuje. "Takže rokujeme," poznamenal Bernaťák.

Netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti ako aj samotnej vlády, či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv. Toto sú podľa opozície dôvody, prečo by mal Richter vo svojej funkcii skončiť.

Návrh na odvolanie podala strana SaS spolu s hnutiami OĽaNO a Sme rodina.

14:10 Pozrite si aj tlačovú besedu, na ktorej sa Andrej Danko vyjadril k postoju SNS pri odvolávaní Richtera.

12:55 Predseda Mosta Bugár nevidí dôvod na odvolanie ministra práce. Ako povedal, podľa neho Richter odvolaný nebude. „Klub SNS ešte rokuje. Počkáme na výsledok rokovania SNS a podľa toho, ako sa dohodnú, sa buď ešte stretneme, alebo pôjdeme na schôdzu,“ povedal. Podľa neho ešte nie je zrejmé, či mimoriadna schôdza pôjde bez prerušenia alebo sa dohodnú, jej rokovanie prerušia a v piatok sa bude pokračovať.

Podľa Bugára ak koalícia vyrieši súčasné problémy, dá sa fungovať ďalej. „Zodpovednosť každého koaličného partnera je veľká,“ zdôraznil s tým, že on predčasné voľby nepotrebuje.

12:50 Smer ani po rokovaní poslaneckého klubu nemení stanovisko a naďalej stojí za ministrom práce. Poslanci budú hlasovať proti jeho odvolaniu. Dúfajú, že v koalícii zvíťazí zodpovednosť a vláda pôjde ďalej. Po rokovaní to povedal poslanec Erik Tomáš.

"Naše stanovisko je jednotné a nemenné, celý poslanecký klub stojí za Jánom Richterom. Je to dobrý minister, ktorý vykonal kus práce. Dúfame, že zvíťazí zodpovednosť a racionalita a vláda bude pokračovať ďalej," uviedol Tomáš. Odkazy SNS partnerom cez médiá nekomentuje.

12:00 Koalícia podľa poslankyne SNS Evy Antošovej nemusí skončiť ani po tom, ak by bol v parlamente za pomoci poslancov za stranu SNS odvolaný Ján Richter.

"Ja mám jeden osobný pocit a možno sa mýlim, že vláda nepadne, ak by aj pán Richter bol dnes odvolaný," uviedla Antošová pred médiami v parlamente niekoľko hodín pred začiatkom mimoriadnej schôdze.
Antošová vysvetlila, že postup SNS bude dohodnutý na zasadnutí ich klubu. Zhruba polovica jeho členov je podľa nej za to, aby minister práce vo funkcii skončil. "Nehovorím, že presná polovica, zhruba, a tak je to aj v našej členskej základni. Ale hovorím, počkajme si na poslanecký klub, ktorý, myslím si, že bude významný pred touto schôdzou," doplnila.

11:46 Opoziční poslanci neprišli na rokovanie zahraničného parlamentného výboru, ktorý sa mal vysloviť k návrhu na odvolávanie ministra práce.

Zahraničný výbor je pri tom jediný, v ktorom má opozícia väčšinu a teda aspoň tento výbor mohol vyjadriť súhlas s vyslovením nedôvery Richterovi. Výbor nebol uznášaniaschopný, pretože z 13 členov prišlo len šesť. Z opozície prišli len dvaja poslanci ĽS Naše Slovensko. „Aj takto v reálnom živote pracuje opozícia,“ povedal člen výboru Marián Kéry (Smer-SD).

11:45 Poslanecké kluby troch koaličných strán sa zídu, aby rokovali o ich postupe na mimoriadnej schôdzi. Potvrdili to poslanci Andrej Hrnčiar, Dušan Jarjabek a Anton Hrnko. Momentálne podľa nich nie je jasné, ako dnešné hlasovanie o Richterovi dopadne a či koalícia schôdzu "prežije".

"Položte mi ľahšiu otázku. Neviem, všetko je možné," odpovedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar na otázku, či bude Richter odvolaný. "Aspoň je nejaký adrenalín," komentoval fakt, že pár hodín pred schôdzou koalícia nevie zaistiť podporu členovi vlády. "Nie je to bežné, ale všetko to prináša život," doplnil.

10:45 Novinári chceli od Danka definitívny postoj SNS aj na tlačovej besede, na ktorej predstavoval kandidátov na županov.

O definitívnom stanovisku strany má Danko informovať dnes o druhej popoludní. Dovtedy chce využiť čas na to, aby sa stretol s koaličnými partnermi Robertom Ficom a Bélom Bugárom. "Chcem si vyjasniť naše postoje v rámci koalície," uviedol Danko. Na poludnie ho čaká stretnutie s poslaneckým klubom SNS. "Keď si vypočujem všetky názory, oznámim vám stanovisko strany," uviedol smerom k novinárom. Ako dodal, "to celé je o tom, ako sa Slovensko má vyvíjať ďalej, kde sú hranice, za ktoré SNS v koaličnej koexistencii nemôže zájsť".

09:40 Predsedníctvo SNS sa zišlo aj ráno. Na konkrétnu odpoveď, aký bude postoj SNS pri hlasovaní o osude Jána richtera, si zrejem budeme musieť počkať do popoludňajších hodín. andrej Danko pre TA3 uviedol, že Richter by sa mal "pozrieť do zrkadla" rovnako, ako to v minulosti urobili ministri národniarov.

09:00 SNS večer pred mimoriadnou schôdzou požiadala premiéra Roberta Fica, aby ministra práce Richtera odvolal. 

"Obraciame sa na pána Roberta Fica, predsedu vlády SR a predsedu politickej strany Smer-SD, aby vyriešil tento pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera," uvádza vo svojom stanovisku predseda poslaneckého klubu SNS v parlamente Tibor Bernaťák.

08:00 Odvolávanie Jána Richtera pre kauzu Čistý deň iniciovali už po druhýkrát opozičné strany Sloboda a Solidarita, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina.

Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, poslanci sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať. V súvislosti s tým, že sa k práci ministra Richtera začala kriticky vyjadrovať aj koaličná strana SNS, Blahová uviedla, že nevyvolávali so SNS o tejto téme žiadne bilaterálne rokovania. Zdôraznila, že ide o princíp, ak SNS a Danko rovnako chápu túto situáciu, môžu pomôcť aj ich hlasmi odvolať Richtera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok