Tvrdila, že je dcérou Dalího. Testy DNA ukončili špekulácie

TA3 TASR
6.9.2017 21:18

61-ročná Španielka tvrdia, že jej otcom je slávny umelec Salvador Dalí. Na jej žiadosť nariadili exhumáciu maliarovho tela a odobrali mu vzorky biologického materiálu. Výsledky testov tak ukončili záhadu.

Chcela časť majetku

Madridský súd, ktorý nariadil test DNA, uviedol, že Pilar Abel Martínezová nemá s Dalím nijaký biologický vzťah. Martínezová, ktorá sa živí ako kartárka, už dlho tvrdila, že jej matka, ktorá pracovala v domácnosti Dalího priateľov ako slúžka, mala so slávnym umelcom v roku 1955 tajný románik. Potom sa presťahovala do iného mesta a už tehotná sa vydala za iného muža.

Martínezová nástojila na tom, že je dcérou tohto excentrického umelca a má preto právo na časť majetku, ktorý po ňom zostal. Dalího nadácia vyslovila spokojnosť s tým, že sa tieto "absurdné" nároky konečne vyriešili.

Náročná exhumácia

Nariadenie na exhumáciu Dalího telesných pozostatkov vydal koncom júna sudca, ktorý rozhodoval v spore o určenie otcovstva. Dalího rakvu otvorili po tom, ako ju vybrali z krypty pod kupolou Divadelného múzea Salvadora Dalího, v ktorej spočívala 27 rokov.

Aby sa znížili možné riziká kontaminácie Dalího DNA, priamo pri odoberaní vzoriek biologického materiálu boli iba piati ľudia - sudca, traja forenzní experti a technik. Experti odobrali biologický materiál najmä z Dalího zubov, ako aj z nechtov a dlhých kostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok