KĽDR je naničhodným štátom, rozhorčil sa Trump na Twitteri

TA3 TASR ČTK
3.9.2017 17:28

Americký prezident Donald Trump reagoval na sociálnej sieti Twitter na najnovšiu jadrovú skúšku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Izolovanú komunistickú krajinu pritom označil za "naničhodný štát", ktorého "slová aj činy ostávajú aj naďalej nepriateľské a nebezpečné voči Spojeným štátom". KĽDR okrem toho americký prezident nazval tiež "obrovskou hrozbou" a zároveň "hanbou" pre susednú Čínu.

Rozhorčil ho test bomby

"Severná Kórea je naničhodný štát, ktorý sa stal veľkou hrozbou a hanbou pre Čínu, ktorá sa snaží pomáhať (pri riešení situácie), ale len s veľmi malým úspechom," napísal Trump v sérii svojich tweetov. Dodal, že Južná Kórea teraz prichádza na to, čo jej on sám už vravel, a síce, že ustupovanie Severu nebude fungovať. KĽDR totiž podľa jeho slov "rozumie iba jedinej veci!". Týmito slovami Trump zrejme narážal na zvýšenie medzinárodného tlaku voči tejto izolovanej krajine.

KĽDR uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri  k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.

Pridali sa k nemu ďalší lídri

Pokusný nukleárny výbuch, ktorý vykonala KĽDR, kritizovali aj ďalší svetoví lídri. Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching sa zhodli na tom, že ich cieľom je naďalej Kórejský poloostrov bez jadrových zbraní.

„Obaja lídri sa zhodli, že cieľom je Kórejský poloostrov bez jadrových zbraní. Chcú pokračovať v rokovaniach a spolupráci, aby novú situáciu čo najrýchlejšie vyriešili,“ potvrdila agentúra Nová Čína po stretnutí prezidentov spomínaných krajín. Tí sa zišli po skončení summitu krajín BRICS, teda Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Juhoafrickej republiky.

Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby Rada bezpečnosti OSN uvalila na Pchjongjang nové sankcie a urýchlila presadzovanie tých nadchádzajúcich.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Obaja následne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom "čo najdôraznejšie odsúdili" najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR.
Zhodli sa aj na tom, že provokácia Pchjongjangu "dosiahla nový rozmer." Zároveň zdôraznili, že medzinárodné spoločenstvo musí na túto novú eskaláciu napätia reagovať "jednomyseľne a rozhodne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok