KĽDR tvrdí, že vyskúšala vodíkovú bombu. Zaznamenali silné umelé otrasy

TA3 TASR ČTK
3.9.2017 07:27

Kórejská ľudovodemokratická republika tvrdí, že uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Informovala o tom agentúra Jonhap. Zároveň informovala juhokórejská agentúra KMA o umelom zemetrasení s magnitúdou 5,6 ktoré bolo namerané v Severnej Kórei o 12.36 hod miestneho času v oblasti provincie North Hamgyeong.

Juhokórejská prezidentská kancelária vyslovila podozrenie, že Pchjongjang vykonal už šiesty jadrový test. Severná Kórea uskutočnila piaty nukleárny test v septembri minulého roka. Správa o zemetrasení prišla iba niekoľko hodín po tom ako Severná Kórea informovala, že jej vedci vyvinuli modernú vodíkovú bombu, ktorá sa dá pripevniť na medzikontinentálnu balistickú strelu.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa osobne zúčastnil vkladania nukleárnej zbrane do rakety v továrni.
Bomba má údajne výbušnú silu, ktorá sa dá nastaviť na "stovky kiloton" a môže byť odpálená vo vysokých nadmorských výškach.

Severná Kórea v januári 2016 tvrdila, že úspešne testovala vodíkovú bombu a vykonala tak štvrtú skúšku atómového zariadenia, Západní experti však spochybnili, že by mala silu vodíkovej jadrovej explózie.

Severná Kórea minulý týždeň opätovne zvýšila napätie v regióne odpálením balistických striel nad Japonskom napriek rezolúciám OSN a novým sankciám, ktoré boli na krajinu uvalené minulý mesiac a majú znížiť jej vývozné príjmy o tretinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok