NR SR slávnostne zasadla. K výročiu ústavy nám blahoželali aj USA

TA3 SITA TASR
1.9.2017 10:45

Brány Národnej rady a bratislavského hradu sa otvorili pre verejnosť pri príležitosti veľkolepých osláv výročia ústavy. Pre návštevníkov Kancelária NR SR pripravila bohatý program, vrámci ktorého umožnila pozrieť si miestnosti, ktoré sú bežne pre verejnosť zatvorené.

Premiér chce viac garancií

Ústava SR je moderný právny dokument a mali by sme byť naň hrdí. Mohli by sa v nej však preformulovať hospodárske a sociálne práva a garantovať ňou napríklad minimálnu mzdu a jej valorizáciu. Naznačil to premiér Robert Fico vo svojom príhovore. Fico pripomenul, že ústava garantuje základné hospodárske, sociálne a kultúrne práva. V dnešnom modeli sú však podľa neho prakticky nevymožiteľné.

Chcel by teda preformulovať hospodárske a sociálne práva a dať ľuďom viac garancií. Poukázal na iniciatívu Európskej komisie vytvoriť európsky pilier sociálnych práv. Bez ohľadu naň by však podľa Fica mohol na Slovensku vzniknúť nový projekt sociálnych práv. Na jeho prípravu vyzýval vo svojom prejave v pléne parlamentu.

"Poďme hovoriť o tom, ktoré práva, ktoré sú dnes zagarantované obyčajnými zákonmi, môžeme preniesť do ústavy. Čo tak povedať, že mať minimálnu mzdu bude ústavné právo? A že je právo na valorizáciu takejto minimálnej mzdy. Poďme hovoriť možno v inej kvalite o práve na prácu, poďme hovoriť možno v inej kvalite o právach, ktoré sú dnes v ústave prijaté iba deklaratórne. Myslím si, že na to máme. Máme na to, aby sme urobili projekt nového preformulovania hospodárskych a sociálnych práv a dali ľuďom podstatne viac garancií v ústave," vyhlásil Fico s tým, že v koalícii je o takýto projekt záujem.

Ústava je civilnou bibliou

Fico pripomenul, že 1. septembra 1992 hlasoval za ústavu, ktorú dnes nazýva civilnou bibliou. "Bol som pri tom a nikdy som neoľutoval, že som hlasoval za ústavu," vyhlásil Fico. Dodal, že v čase prijímania ústavy malo Slovensko tri základné túžby – garantovanie základných práv a slobôd, aby bolo Slovensko rovnoprávnou súčasťou európskeho spoločenstva a treťou bola túžba mať sa lepšie a mať viac sociálnych istôt. Tieto želania sú podľa neho aktuálne aj po 25 rokoch, mali by navyše dostať novú dimenziu.

Zdôraznil, že v oblasti slobôd musí Slovensko aj naďalej zostať slobodnou a demokratickou krajinou. V otázke európskeho spoločenstva zaradil SR k trom najproeurópskejším krajinám. Zopakoval, že Slovensko by malo byť pri jadre EÚ, no zároveň upozornil, že pri prijímaní jednotlivých krokov je potrebné starostlivo hodnotiť. "Chceme byť žiadanými partnermi tých najsilnejších a nie vynútenými spojencami tých najslabších," uviedol premiér.

V rámci tretej túžby nesmieme zabúdať na to, že je potrebné robiť rozvážne rozhodnutia, ktoré garantujú hospodársky rast a prísnu finančnú disciplínu. "Bez týchto dvoch faktorov hlavná axióma našej politiky, rozdeľovanie v prospech verejnosti, to, čo na Slovensku vyrobíme, jednoducho nie je možná," zdôraznil. Zároveň upozornil, že len vtedy budeme sebavedomý a hrdý národ, "keď budeme prejavovať úctu k štátu, jeho symbolom, inštitúciám, dejinám a predovšetkým k hrdinom týchto dejín".

Danko privítal návštevníkov

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko slávnostne otvoril Deň otvorených dverí, ktorý pripomína 25. výročie prijatia Ústavy SR a privítal prvých návštevníkov. „Je to Váš deň, sme tu pre Vás a cíťte sa tu ako doma. Lebo ste tu doma," adresoval prítomným návštevníkom Danko.

Podľa neho je dôležité, aby sme si pripomínali prijatie Ústavy SR. „Sme malý národ a stáročia sme bojovali o svoju štátnosť. Často sme žili v područí iných národov. Ale dnes sme národ, ktorý má vlastný štát. Nie každý národ je vyvolený Bohom a má to šťastie," povedal. Šéf parlamentu si želá, aby v takýto slávnostný deň išla politika bokom a aby politici medzi sebou nesúperili a zvažovali každé slovo. „Aby sme pre ľudí boli príkladom," dodal s tým, že „len pozitívny prístup dokáže veci meniť".

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič ako aj bývalí predsedovia parlamentu Jozef Migaš, Pavol Hrušovský, Pavol Paška a Peter Pellegrini. Nechýbali tiež podpredsedovia parlamentu Béla Bugár, Andrej Hrnčiar ani Martin Glváč a koaliční aj opoziční poslanci, či zástupcovia úradov štátnej správy.

Prichystali sprievodný program

Podľa Danka sú Bratislavský hrad a budova NR SR symbolom našej slávnej minulosti a dynamickej súčasnosti. „Som rád, keď veci a miesta ožívajú, keď získavajú nový rozmer. Preto sme sa rozhodli prinavrátiť hradnému kopcu atmosféru, kde sa ľudia môžu stretávať, pozhovárať sa a zažiť spolu niečo pekné," vyjadril sa Danko.

Návštevníci si môžu pozrieť trakt predsedu parlamentu. V kinosále sa uskutočnila diskusia Parlamentného inštitútu Kancelárie NR SR. Verejnosť sa mohla tiež tešiť na skupinový prelet leteckej techniky ministerstva obrany ponad budovu parlamentu. Konalo sa aj slávnostné zasadnutie NR SR, ktoré nebolo verejné, no návštevníci ho mohli sledovať v kinosále parlamentu, ako aj na obrazovkách v priestoroch parlamentu. Na nádvorí Bratislavského hradu bude počas celého dňa kultúrny program a večer o 20:20 sa začne slávnostný galaprogram.

Súčasťou programu je prezentácia pyrotechniky a potápačov, zdravotníckej výbavy špeciálnych síl či ukážka zbraní a historických uniforiem. Deti sa môžu tešiť aj na improvizovanú veterinárnu kliniku, mini "komisár REX", šteniatka služobných psov, ako aj na zásah psa, ktorý zachráni samovraha na streche vozidla. Program majú pre deti pripravený aj hasiči či ministerstvo pôdohospodárstva. „Uvidíte naše národné plemeno Slovenskej dojnej ovce, králiky nitrianskeho a zoborského plemena, národné kury plemena oravka a prepelice," informovala Kancelária NR SR. Unikátnou atrakciou podľa Kancelárie NR SR pre deti bude kreslenie pôdou a skúmanie vzoriek zemín.

Národná rada slávnostne zasadla

Na slávnostnom zasadnutí NR SR vystúpili najvyšší štátnici s prejavmi. Andrej Danko zdôraznil, že Ústava SR je základným pilierom našej štátnosti a preto sme povinní oslavovať 1. september s úctou. Ústava SR je moderný a kvalitný dokument. Zakotvila demokratický charakter nášho štátu. Pripomenul Andrej Danko.

"Slovenská republika je mladý, ale životaschopný štát. Naše základy sú postavené na pevných pilieroch rímskeho, uhorského, rakúskeho či československého právneho systému. V dejinách sme dokázali, že Slováci sú jednotiaci prvok v strednej Európe a radšej budujeme, ako rúcame," vyhlásil Danko. Je rád, že Slovensko je rešpektovaný člen EÚ, eurozóny, Schengenu.

Prezident spomenul aj amnestie

Podľa prezidenta SR by sa oslavy ústavnosti mali zaobísť bez pokusov prepisovať históriu pomocou nacionalistických mýtov. Mali by sme preto prestať rozdeľovať spoločnosť na základe toho, ako kto vtedy premýšľal a konal. V prejave Prezident zároveň pripomenul, že náš štát budovali, poctivo mu slúžili a do pevného partnerstva s európskym demokratickým spoločenstvom doviedli práve tí ľudia, ktorí nesúhlasili s garnitúrou, čo bola pri moci pred 25 rokmi.

Prezident zaradil Deň Ústavy SR k významným dňom histórie samostatného Slovenska, akými sú 1. január a 17. november. „Sú to dôležité chvíle modernej histórie, ktoré väčšina súčasných obyvateľov našej krajiny zažila na vlastnej koži. Na tieto udalosti má každý z nás zo strednej či staršej generácie vlastné spomienky,“ uviedol Kiska a zdôraznil, že po vzniku štátu politická moc opakovane a nehanebne šliapala po ústavných základoch mladej Slovenskej republiky.

„Trvalo takmer dve desaťročia, kým sa v ústavodarnom orgáne našla väčšina, ktorá napravila najhrubšie zneužitie právomocí v histórii samostatného Slovenska — zrušila Mečiarove amnestie,“ povedal Kiska a amnestie označil za symbol autoritatívneho, neústavného, ničoho sa neštítiacieho spôsobu výkonu štátnej moci.


USA zablahoželi Slovensku

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson zablahoželal Slovensku ku Dňu ústavy.
"V mene vlády Spojených štátov amerických blahoželám občanom Slovenskej republiky ku Dňu ústavy. Pri príležitosti osláv tohto jedinečného dňa vám prajem všetko najlepšie," uviedol Tillerson.

Tillerson vyzdvihol pevné vzájomné vzťahy, ktoré pretrvávajú od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Ocenil tiež spoluprácu Washingtonu a Bratislavy v rámci Severoatlantickej aliancie, a to nielen pri zaisťovaní bezpečnosti, ale aj pri presadzovaní záväzku oboch krajín k euroatlantickej integrácii a podpore demokratických hodnôt.

"Naše priateľstvo je pevné a založené na úzkych vzťahoch medzi našimi občanmi, spoločnom záväzku voči ľudským právam a snahe o ekonomickú prosperitu v oboch krajinách," konštatoval Tillerson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok