Odbory podľa Fica odmietli historické zvýšenie platov pre učiteľov

TA3 TASR SITA
31.8.2017 11:05

Školskí odborári odmietli memorandum, ktorým by sa zaviazali v najbližšej dobe neštrajkovať. Problémom však je, že práve ním Robert Fico podmienil sľubované zvýšenie platov pedagógov od septembra. Premiér predstúpil pred kamery so spoločným stanoviskom lídrov a oznámil, že historické zvýšenie platov odborári odmietli.

V septembri sa ešte platy zvýšia

Vládna koalícia podľa Fica ponúkla školským odborom balík zvyšovania platov, ktorý sa dotýkal obdobia od 1. septembra 2017 do 1. januára 2020 a predstavuje zvýšenie platov o 26,25 percenta. "Ide o historické zvyšovanie platov v tak krátkom čase," zdôraznil premiér. 

Koalícia však očakávala, že prijatie ponuky bude sprevádzať aj súhlas so sociálnym zmierom. Fico po tom, ako túto ponuku odborári odmietli, nemôže prijať potrebné legislatívne kroky. V septembri sa síce platy zvýšia o 6 percent, celý balík však nebude aplikovaný naraz. Čo bude ďalej, Fico povedať nevedel. "Postoj odborov je legitímny, my toto rozhodnutie rešpektujeme," dodal Fico.

Odmietli sa vzdať ústavného práva

Podpisom memoranda premiér podmieňoval zvyšovanie platov učiteľov. Ďalšie zvyšovanie bolo plánované 1. septembra 2018 o šesť percent, od 1. septembra 2019 o šesť percent. A nakoniec zvýšenie o šesť percent 1. januára 2020. Za tento návrh očakávala vláda podpísanie memoranda o sociálnom zmieri.

Školskí odborári sa však rozhodli nepodpísať memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Odmietli sa totiž vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky. Ak by sa podmienka vlády napokon naplnila, odborári to nepovažujú za šťastný krok. Chcú si však počkať na rozhodnutie vlády a následne bude jasné, či pristúpia aj k nátlakovým akciám.

SaS: Rozhodli sa správne

Strana Sloboda a Solidarita považuje sa správne rozhodnutie učiteľov nevzdať sa práva na kolektívne vyjednávanie, ktorého súčasťou je aj právo na štrajk. Zároveň žiada predsedu vlády, aby učiteľov prestal vydierať a zvýšil im platy už od začiatku školského roka. 

"Naši učitelia nie sú diverzný výsadok, ktorý má cieľ položiť súčasnú vládu a destabilizovať spoločnosť. Robert Fico sa voči nim však tak správa. Aj preto učitelia urobili správne, že sa práva na štrajk, ktoré je ústavným právom, nevzdali," povedal poslanec a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

Učitelia majú podľa jeho slov v rukách osud vzdelávania na Slovensku, pričom nízke platy sú zásadnou otázkou, ale predsa len časťou problému. Poslanec očakáva, že učitelia rovnakú energiu, akú venujú zvýšeniu platov, začnú venovať aj zmenám v systéme vzdelávania vrátane kvality učebníc, učebných pomôcok a definovaniu merateľných kritérií kvality svojej práce. "V tom majú podporu strany SaS. Aj preto by nebolo od nich prezieravé, aby sa vzdali práva na štrajk a nechali túto korupčnú koalíciu na pokoji," povedal Gröhling.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok