Kiska chce vyhnať fašistov z politiky, nazval ich slabochmi

TA3 TASR
29.8.2017 17:04

Prezident Andrej Kiska sa v príhovore počas centrálnych osláv 73. výročia Slovenského národného povstania tvrdo ohradil voči rozmáhajúcemu sa fašizmu. Prezident upozornil, že o tri mesiace budeme rozhodovať o tom, kto bude spravovať samosprávne kraje a v týchto voľbách má Slovensko šancu na vylúčenie tejto ideológie zla z politiky.

Účastníkom SNP vzdal hold

Našou povinnosťou je urobiť viac, ako si jeden deň v roku pripomenúť odvahu predkov a položiť kvety k pamätníkom padlých. Najmä v čase, keď sa po našej krajine bezočivo rozťahujú pohrobkovia nacistickej a fašistickej ideológie. Povedal to prezident v príhovore počas centrálnych osláv 73. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

"V dnešný deň pred 73 rokmi odvážni muži a statočné ženy povstali proti okupantom aj proti domácemu bábkovému režimu, ktorý nacistickej a fašistickej ideológii verne slúžil. Hrdinovia pochopili, že nestačí prežívať so sklonenou hlavou a dúfať, že zločinná Hitlerova Tretia ríša pominie sama, alebo ju iní porazia za nás na vojnových frontoch v cudzine," pripomenul prezident.

Podľa neho hoci jedno z najväčších protifašistických povstaní v Európe počas druhej svetovej vojny nepriateľ napokon dokázal vojensky potlačiť, už nedokázal vziať našej krajine sebaúctu, ktorú pre všetkých obyvateľov Slovenska účastníci SNP vybojovali. "Ďakujem predstaviteľom krajín, ktorých rodáci v Povstaní bojovali po boku našich starých otcov a mám. Ďakujeme Rusom, Čechom, Ukrajincom, Bielorusom, Rumunom, Francúzom, Bulharom, Poliakom, Maďarom a ďalším, ktorí nás v tom nenechali samých. Ako prezident Slovenskej republiky osobne vzdávam hold priamym účastníkom SNP, ktorí poctili svojou prítomnosťou dnešné slávnostné podujatie," konštatoval Kiska.

Upozornil na voľby

Prezident upozornil, že o tri mesiace budeme rozhodovať o tom, kto bude najbližšie štyri roky spravovať osem samosprávnych krajov. Podľa neho tie tohtoročné by sa mohli stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla a "voľbami, v ktorých vyženieme fašistu z úradu v Banskej Bystrici a odmietneme jeho kandidáta v Nitrianskom a ďalších krajoch".

"Keď vyhral v Banskobystrickom kraji voľby fašista a obsadil budovu neďaleko odtiaľto, bol to pre väčšinu ľudí na Slovensku šok. Keď jeho strana uspela v parlamentných voľbách, bol to zrejme pre väčšinu ľudí ešte väčší šok. Ako demokratická spoločnosť sa snažíme s touto situáciou vyrovnať. Vedieme často bolestivý dialóg o tom, ako na fašistov reagovať. O tom, aká zvrátenosť, aká nenávisť k ľuďom s iným náboženstvom, s inou farbou pleti, sa skrýva za ich silenými úsmevmi a zelenými tričkami. Diskutujeme o príčinách ich popularity. O tom, ako ich priaznivcom ukázať právu tvár strany, ktorej vodca považuje začiatok SNP za najčernejší deň našej histórie," zdôraznil Kiska.

Kiska: Je nás viac a dokážeme ich poraziť

Podľa Kisku po štyroch rokoch ich prítomnosti v samosprávnej politike a po roku v parlamentnej politike však už o mnohých veciach diskutovať nemusíme. Ako tvrdí prezident, ich jediným príspevkom do verejnej diskusie na Slovensku bolo a je šírenie nenávisti.

"A tu v Banskej Bystrici azda najviac ukázali, že veci verejné spravovať nevedia. Ale zato ako ozajstní slabosi dokážu zneužívať moc, aby zastrašovali učiteľov na školách či šikanovali hercov malého ochotníckeho divadla," uviedol Kiska. Rozumie tomu, že stav politiky mnohých voličov znechucuje, ale je to slabý dôvod, aby sme našu krajinu kúsok po kúsku, kraj za krajom, pasívne odovzdávali fašistom.

"Dnes sa predsa nemusíme nepriateľovi postaviť so zbraňou v ruke, ani čeliť vojenskej presile. Stačí, keď budeme skutoční občania, keď pôjdeme v novembri voliť a vyberieme si nefašistického kandidáta. Je nás viac a dokážeme ich poraziť," dodal prezident.

Reagovali aj Fico s Dankom

Na oslavách sa okrem iných zúčastnili aj premiér Robert Fico a predseda NR SR Andrej Danko. Podľa Fica je šialené, že po 73 rokoch od Slovenského národného povstania, od čias, keď sme vyhnali "náckov", je neďaleko Pamätníka SNP budova, kde si hovoria "Na stráž" a my sa na to pozeráme, akoby to bolo v poriadku.

Podľa neho je Slovensko jedna z najslobodnejších a najdemokratickejších krajín a až tak, že si každý robí čo chce, bez akejkoľvek miery zodpovednosti. "Máme slobodu prejavu, ale tá nemôže spočívať v tom, že tu bude niekto hajlovať, že tu bude vykrikovať "Na stráž" a dávať do nebies Hitlera a podobných fašistov," zdôraznil Fico.

Danko uviedol, že je potrebné zamyslieť sa, čo Slovensko čaká v budúcnosti a nedovoliť, aby ho ovládlo zlo. „Chcem vyzvať všetkých Bystričanov, tieto voľby začnite s vysťahovaním vy, ktorí tu žijete. Myslím si, že Bystričania môžu prví ukázať iným krajom, kde to hrozí, že im táto skúsenosť stačila, a že nedovolia pokračovať šialencom pri ovládaní štátnej moci,“ povedal Danko na margo blížiacich sa volieb do vyšších územných celkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok