Pred 73 rokmi vypuklo SNP, Slováci sa postavili proti fašizmu

TA3 TASR SITA
29.8.2017 08:01

Pred 73 rokmi, 29. augusta 1944, vypuklo Slovenské národné povstanie. Slováci sa ním postavili na odpor proti režimu, ktorý kolaboroval s hitlerovským Nemeckom. Podľa historikov patrí medzi najvýznamnejšie prejavy protifašistického odboja v Európe.

Slovenské národné povstanie malo svoje vzopnutia i pády, svoje úspechy i omyly. Ak však položíme jeho výsledky – so všetkými kladmi a nedostatkami – na pomyselnú váhu dejín, jednoznačne prevážia jeho morálne, politické i vojenské prínosy, uvádza sa vo vyhlásení Vojenského historického ústavu k 73. výročiu.

VHÚ zdôrazňuje, že "v našich, ale aj v európskych dejinách protifašistického odporu je Slovenské národné povstanie zapísané ako dôležitý, neprehliadnuteľný historický fakt." SNP sa stalo neoddeliteľnou súčasťou európskej protifašistickej a národnooslobodzovacej vlny, ktorá sa nezadržateľne dvíhala od základného prelomu na frontoch v roku 1943.

Ozbrojeným protifašistickým vystúpením v Slovenskom národnom povstaní sa slovenský národ jednoznačne zaradil medzi pokrokové demokratické sily protihitlerovskej koalície, vybojoval si rozhodujúce predpoklady pre vytvorenie novej, vlastnej demokratickej štátnosti, položil základy novej národnej a štátnej idey, postavenej na tradíciách antifašizmu, demokratizmu a humanizmu, zdôrazňujú vojenskí historici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok