Armáda dobyla dôležitú baštu islamistov na severe Iraku

TA3 ČTK
27.8.2017 12:19

Islamský štát je opäť o niečo slabší. Iracké vládne jednotky dobyli z jeho rúk mesto Tal Afar na severe krajiny. Informovali o tom iracké médiá s odvolaním sa na armádneho veliteľa. Už predtým tieto zdroje oznámili, že vládnym oddielom ostáva obsadiť asi päť percent územia mesta.

Tal Afar bol posledným väčším mestom v rukách Islamského štátu. V susednej Sýrii bojujú členovia IS o posledné veľké mesto - Rakku. "Všetky štvrte mesta Tal Afar sú oslobodené," povedal veliteľ operácie Rašíd Jaralla. Dodal ale, že islamisti z IS stále ovládajú oblasť Ajazíja, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Tal Afar.

Vládna ofenzíva na asi 200-tisícové mesto sa začala 20. augusta. Bagdad pred pár dňami vyhlásil, že iracké sily prelomili obranu islamistov a dostali sa do centra mesta. Tal Afar má strategickú polohu, keďže ním prechádza dôležitá cesta, donedávna slúžiaca ako zásobovacia trasa pre Islamský štát.

Mesto bolo jedným z posledných útočísk IS v Iraku po tom, čo vládne sily v júli dobyli Mósul, druhé najväčšie mesto v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok