Novú poľskú ústavu majú navrhnúť občania, rozhodol prezident

TA3 TASR
26.8.2017 00:44

Nová ústava nahradí súčasnú, platnú už 20 rokov. Duda vyzval krajanov, aby nápady posielali budúci rok do jeho úradu a podelili sa o ne aj s miestnymi predstaviteľmi. Cieľom bude usporiadať v novembri 2018 referendum o možných zmenách v ústave.

Novú poľskú ústavu majú navrhnúť občania, rozhodol prezident
SITA/AP

O návrhoch sa bude diskutovať v roku 2018 na regionálnych stretnutiach s rôznymi sociálnymi skupinami obyvateľstva a stanú sa podkladom pre približne desať otázok referenda. Duda predstavil túto myšlienku prvýkrát v máji, čo očividne prekvapilo vládnu stranu Právo a spravodlivosť, z ktorej prezident pochádza.

Dudova iniciatíva bola vnímaná ako jeho prejav nezávislosti od lídra vládnej strany Jaroslawa Kaczyňského, najvplyvnejšieho politika Poľska. Duda v prejave v meste Gdansk povedal, že existujúca ústava, ktorá vstúpila do platnosti sedem rokov po obnovení demokracie v Poľsku, je "dočasná", má nedostatky a nehodí sa do vyzretej demokracie. "Nová ústava by nás mala viesť do budúcnosti," vyhlásil Duda.

Prezident od ľudí očakáva, že okrem iného sa v návrhoch vyjadria aj k tomu, či by mal dokument garantovať bezplatné vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a rodinné prídavky a do akej miery by mala ústava vymedziť moc štátnych úradov. Súčasná ústava vstúpila do platnosti za ľavicovej vlády, ktorá ju v očiach pravicových kritikov pokazila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok