Lídri sa budú stretávať pravidelne, vzťahy sa vraj ozdravili

TA3 SITA TASR
25.8.2017 13:57

Koaličná kríza je zrejme definitívne zažehnaná. Naznačujú to aspoň vyjadrenia lídrov troch koaličných strán, ktorí po niekoľkohodinovej Koaličnej rade spoločne predstúpili pred novinárov. Mnohé, aj náročné, veci si vraj vydiskutovali a dohodli sa na tom, že sa dohodnú. Vznikne tím, ktorý pripraví dodatok ku Koaličnej zmluve. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Lídri sa budú stretávať pravidelne, vzťahy sa vraj ozdravili
SITA

Online sme ukončili.

16:00 Andrej Danko prestal blúzniť, ohol chrbát a Robert Fico mu jeho úlety veľkoryso prepáčil, reagoval na dohodu v koalícii predseda SaS Richard Sulík. "Inak to nešlo, lebo táto korupčná koalícia naozaj nemá v rozkrádaní verejného majetku alternatívu".

"Teraz všetci traja hľadajú vonkajšieho nepriateľa a mieria na SaS. Triafajú vedľa, ale v jednom sa nemýlia, nie sme ich priatelia, ale tí, ktorí ich čoskoro odstavia od moci. Výrok predsedu SNS Danka, že dnešná koaličná rada bola najmä o ľudskosti a nastavení chémie, by si mal tento chemik ľudských duší nechať zarámovať," uviedol Richard Sulík.

14:45 Pozrite si aj celú tlačovú besedu, na ktorej lídri Smeru, SNS a Mosta informovali o budúcnosti koalície.

13:40 Výsledkom rokovaní je, že sme sa vrátili ku koaličnému stolu a odkazy cez médiá končia, zhrnul na záver tlačovej besedy Béla Bugár.

13:23 Koaličné strany sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude pracovať na vytvorení dodatku ku Koaličnej zmluve. Do pracovnej skupiny dá každá strana, Smer-SD, Most-Híd a SNS, jedného človeka a spoločne vytvoria dodatok.

13:20 Počas asi trojhodinovej diskusie si lídri povedali aj "ťažké veci", uviedol Fico s tým, že však túto diskusiu považuje za kľúčovú.

13:15 Stanovili sme si mantinely, uviedol aj Béla Bugár s tým, že "rozvírená koaličná hladina" bola ukľudnená. Zástupcovia strán podľa neho pripravia ďalší materiál, o ktorom sa bude rokovať.

13:12 Danko poďakoval za konštruktívne rokovanie, ktoré prinieslo "ozdravenie vzťahov". Koaliční partneri podľa Danka vypočuli požiadavky aj na zlepšenie komunikácie.

13:08 Robert Fico na tlačovej konferencii po Koaličnej rade poďakoval za "dlhé, konštruktívne, vážne aj dobré" rokovanie. Vedľa neho sa postavili Andrej Danko aj Béla Bugár.

Lídri sa dohodli, že chcú do dodatku koaličnej dohody zaviesť pravidelné rokovania Koaličnej rady. Táto vláda podľa Fica nemá alternatívu, s čím majú súhlasiť aj Bugár a Danko. "Slovensko s jednou výnimkou vždy bolo odsúdené na koalície," povedal premiér.

12:00 Portál postoj.sk tvrdí, že Danko žiada od premiéra v rámci princípu "oko za oko" demisiu ministra práce Jána Richtera.

10:57 Andrej Danko má podľa SaS ignorantský vzťah k ústave a k ústavným mechanizmom, ktoré v štáte zabezpečujú rozdelenie moci.

Podľa predstáv šéfa SNS sa nové pomery vo vládnej koalícii majú odzrkadliť aj v tom, že o odvolaní ministrov má rozhodovať politická strana, ktorá ich do funkcií nominovala, a nie premiér. Ústavný článok 116 však podľa liberálov jednoznačne hovorí, že „návrh na odvolanie člena vlády môže podať prezidentovi Slovenskej republiky aj predseda vlády“. Preto podľa nich predseda SNS nemá žiadne právo ani legitímny dôvod odoberať premiérovi takúto kompetenciu a vynucovať si jej akceptáciu vyhrážkami o opustení koalície.

10:55 Návrh SNS o dobrovoľných trinástych a štrnástych platoch, ktoré majú byť oslobodené od daní a odvodov a ktorý národniari presadzujú v koalícii, je podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej nesystémová hlúposť otvárajúca priestor špekuláciám.

"Tento návrh dáva priestor na špekulácie s daňami a odvodmi, a preto má potenciál rozvrátiť verejné financie. Je to čisto grécka cesta vydláždená snahou SNS odvrátiť pozornosť verejnosti od rozkrádania eurofondov," tvrdí. Ako dodala Kiššová, už len to, že SNS cúvla a už nehovorí o povinnosti, ale o dobrovoľnosti týchto platov bez zdaňovania, svedčí o tom, aký to bol populizmus. Pripomína pritom, že už aj dnes môžu zamestnávatelia ľuďom vyplácať rôzne formy odmien. Keď sa krajine darí, mala by vláda podľa Kiššovej konečne znížiť daňové a odvodové zaťaženie a prispieť tak k vyšším čistým mzdám ľudí.

10:20 Fico, Bugár aj Danko už prišli do bratislavského vládneho hotela Bôrik, aby diskutovali o budúcnosti koalície. SNS má predložiť svoje požiadavky.

Jednoznačne chcú dosiahnuť, aby si neodkazovali problémy cez médiá a neopakovala sa súčasná kríza. Pokiaľ ide o personálne zmeny, o ktorých Danko hovoril, podľa Bugára si vypočujú Dankove návrhy, ale on osobne si nemyslí, že vláda potrebuje refresh. „To sa tak nedá, že oko za oko, zub za zub. To sme kde, na Sicílii?“ pýtal sa ráno Bugár pri príchode na Koaličnú radu.

K štvrtkovému vyhláseniu ministrov za Most-Híd Lucie Žitňanskej, Árpáda Érséka a Lászlóa Sólymosa Bugár povedal, že „fakt majú pravdu, že sa takto nedá pracovať“. Preto chcú podľa neho lídri dosiahnuť dohodu. Pokiaľ ide o Dankovu požiadavku, aby o svojich ministroch rozhodovala strana, Bugár tvrdí, že „keď ja nebudem konať voči môjmu ministrovi, tak tam je premiér. Premiér je šéfom tejto vlády,“ dodal Bugár.

Premiér pri príchode na otázku, či táto vláda potrebuje refresh, povedal, že on sa už ráno v jazere "refreshol". Danko na otázky novinárov neodpovedal.

Koaličná rada mala vyriešiť krízu, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom. Trvá už tretí týždeň. Napätie zvyšujú aj odkazy cez médiá.

09:00 Po odkazovaní cez médiá a SMS sa dnes stretne trojica predsedov koaličných strán Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár na rokovaní Koaličnej rady. Snahou je vyriešiť vypovedanie Koaličnej zmluvy Dankom zo 7. augusta a nastaviť nové pravidlá fungovania v koalícii.

Predsedníctvo SNS vo štvrtok dalo jej predsedovi Andrejovi Dankovi mandát na to, aby s koaličnými partnermi prebral novú Koaličnú zmluvu alebo dodatok k zmluve. Podľa Danka SNS nevidí alternatívu v opozícii, preto sa nemieni vzdávať a z vládnej koalície neodchádza. Danko tiež avizoval, že o svojich ministroch chce rozhodovať on sám s vedením SNS. Ministri sa majú podľa Danka starať o svoje rezorty a zodpovedať sa predsedovi vlády, ale o odvolaní má rozhodovať strana, ktorá ich do funkcie navrhla.

08:45 Ministri za Most-Híd sú s aktuálnym krízovým stavom v koalícii nespokojní a považujú ho za neakceptovateľný. Uviedli to v spoločnom stanovisku. Lucia Žitňanská, László Sólymos a Árpád Érsek vyzývajú lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom. Dianie na politickej scéne považujú za prejav "neúcty voči všetkým občanom Slovenska vrátane voličov vládnych strán" a pokračovanie aktuálneho stavu je pre nich neprijateľné.

"Strana Most-Híd vstupovala do tejto vládnej koalície a vlády preto, aby mohla plniť svoj program. Aktuálna kríza výrazne spomaľuje procesy na ministerstvách a zároveň znemožňuje poctivú a zodpovednú prácu nás ministrov. Pokračovanie takéhoto stavu je pre nás neprijateľné," píšu v stanovisku. Za vzniknutej situácie nevedia napĺňať priority z Programového vyhlásenia vlády a potom je podľa nich otázne, či má zmysel takto pokračovať.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok