Smer sa postavil na stranu Kotlebovho súpera Luntera

TA3 TASR
24.8.2017 14:41

Smer-SD v novembrových voľbách do vyšších územných celkov podporí na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja občianskeho kandidáta a majiteľa rodinnej firmy Jána Luntera. Oznámil to na mimoriadnom brífingu v krajskej centrále Smeru v Banskej Bystrici podpredseda vlády a strany Peter Pellegrini.

Smer sa postavil na stranu Kotlebovho súpera Luntera
SITA/Diana Černáková

Lunter je prekvapený

Ako Pellegrini zdôvodnil, do úvahy brali nielen preferencie, ktoré Lunter dosahoval v prieskumoch, kde sa drží vysoko, ale aj jeho životný príbeh a hodnoty, ktoré vyznáva, a, samozrejme, jeho volebný program. Podľa podpredsedu, ak má niekto najväčšie šance poraziť súčasného šéfa kraja, v prípade jeho kandidatúry, tak je to práve Lunter. Ten údajne ich podporu víta. Rokovali vraj spolu viackrát, ale až teraz, asi polhodinu pred brífingom, mu dali "ruku a slovo". Smer-SD svoje rozhodnutie nezmení.

Za prekvapujúcu a nečakanú, rovnako ako pre verejnosť, označil podporu Smeru-SD aj samotný Ján Lunter. Dozvedel sa o nej od novinárov.

"Pred tlačovou konferenciou Smeru-SD sme sa stretli s Petrom Pellegrinim, ktorý nám ich zámer oznámil osobne. Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. Platí to aj v tomto prípade. So Smerom-SD sme neuzavreli žiadnu dohodu a ich podpora, ktorú oznámili, nebola ničím podmienená. Bez ohľadu na osobné pocity a postoje voči strane Smer-SD oceňujem, že dodržali svoje slovo, verejne podporili najsilnejšieho kandidáta a významne tak prispeli k tomu, aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v našom kraji," uvádza vo vyhlásení Lunter s tým, že naďalej zostáva nadstranícky a nezávislý kandidát.

Mičev: Ľudia si nenechajú diktovať

Ľudia v Banskobystrickom samosprávnom kraji si nenechajú diktovať, koho majú voliť. Takto na slová podpredsedu vlády a strany Smer-SD Petra Pellegriniho reagoval nezávislý kandidát na post šéfa kraja Stanislav Mičev. "Som presvedčený o tom, že obyvatelia BBSK si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť a vo voľbách sa budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Rozhodnutie Smeru-SD považujem za predčasné, nakoľko svoje rozhodnutie kandidovať náš najväčší súper ešte ani nezverejnil. Mojím cieľom bolo od začiatku docieliť, aby už Marian Kotleba nebol opätovne županom," reagoval vo vyhlásení pre médiá Mičev.

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti: konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok