Fico dostal od vlády mandát, Most vyzýva partnerov na rozvahu

TA3 SITA TASR
23.8.2017 13:17

Situácia v koalícii sa stále nedostala do normálu. Problém vznikol aj v stredu, keď SNS údajne nechcela poslať svojich ministrov na rokovanie vlády. Robert Fico ju však zvolať chcel, argumentoval nutnosťou schváliť minimálne jeden bod programu. Nakoniec sa lídri zhodli na kompromise - rokovaní vlády "per rollam", teda na diaľku. SNS poslala do médií ďalšiu požiadavku, ktorú chce presadiť na piatkovej Koaličnej rade. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

18:35 Mnohí členovia SNS sú za odchod národniarov z vlády. V rozhovore pre týždenník Plus 7 dní to priznal líder SNS Andrej Danko. Zároveň zdôraznil, že je jeho povinnosťou poradiť sa so všetkými štruktúrami strany a konať tak, ako to cíti členská základňa.

"Verím však, že je tu stále ešte možnosť dohody. Aj preto musíme spolupracovať so stranami, ktoré možno niekomu nie sú po vôli, ale kde vidíme možnosti realizovať program SNS," povedal Danko a poukázal na to, že viaceré veci z programu národniarov sa už podarilo zrealizovať – napríklad zrušenie daňových licencií či zvýšenie paušálnych výdavkov. Zdôraznil, že ciele a vízie nechce zmariť zatiahnutím sa do žabomyších hádok. "Ale ako predseda koaličnej strany sa nemôžem len tak pozerať na to, ako niekto s radosťou a možno až cielene hádže špinu na SNS," dodal.

Netajil, že posledné udalosti mali vplyv i na vzájomný vzťah s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Musím skonštatovať, že nás čaká ešte veľa stretnutí, aby sa obnovila aspoň elementárna úroveň dôvery," povedal predseda SNS.

15:05 SNS oceňuje krok premiéra Fica, ktorý napokon vládu fyzicky nezvolal. "Naši členovia vlády podporili zasadnutie per rollam a mandát premiéra na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Principiálne sme chceli, aby vláda nezasadala, a oceňujeme, že jej predseda to takto zvolal," uviedol predseda poslaneckého klubu národniarov Tibor Bernaťák.

13:15 Most-Híd vyzýva koaličných partnerov na rozvážny postup pred piatkovou Koaličnou radou. Odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považuje za nezrelý politický marketing. Uvádza sa to v stanovisku strany.

"Vyzývame na korektnú koaličnú spoluprácu tak, ako sme sa dohodli na začiatku. Pred médiá, podľa nás, patria politické dohody a nie politické návrhy. Vytĺkanie politických bodov nie je úlohou dnešného dňa," píše sa v stanovisku. Tou je podľa neho - ak stále platí deklarovaná snaha koaličných partnerov o zachovanie stability a pokoja v krajine – vrátiť sa k pracovnému stolu a rokovať.


"Most-Híd takto postupoval a bude postupovať. Preto bude iniciovať, aby sa v budúcnosti o návrhoch, ktoré sa dostanú skôr pred médiá ako na rokovací stôl, nerokovalo," uvádza sa v stanovisku strany.

12:40 Premiér dostal mandát na rokovanie o smernici o vysielaných pracovníkoch. Vysielaní zamestnanci by mali by mali mať na rovnakom pracovnom mieste rovnakú mzdu ako domáci pracovníci v danej krajine. Toto je jedna zo zmien, ktorú má priniesť eurosmernica o cezhraničnom vysielaní pracovníkov. Dnes sa ňou budú zaoberať premiéri Rakúska, Slovenska a Českej republiky na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Salzburgu.

12:05 Namiesto Fica predstúpil pred novinárov podpredseda Európskej komisie Maroš Ševčovič. Pred tým, ako si zobral slovo, premiérova hovorkyňa informovala o tom, že Fico dostal od vlády mandát "per rollam" na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "Veľmi oceňuje, že toto rozhodnutie podporili aj ministri za SNS," dodala Beatrice Szabóová.

12:00 Fico predpoludním avizoval, že sa postaví pred novinárov s vyhlásením. Vyše hodinu a pol však mešká.

11:15 Andrej Danko zvolal na štvrtok 24. augusta poslanecké grémium. Predmetom rokovania má byť "príprava slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky" aj Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 1. septembra.

Grémium sa má venovať taktiež návrhu programu 19. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky so začiatkom 5. septembra, na programe ktorej je 90 bodov. Ťažiskom rokovania nadchádzajúcej schôdze budú zákony z oblasti ekonomiky, zdravotníctva a zákony sociálneho charakteru.

10:50 SNS poslala do médií ďalšiu požiadavku, ktorú chce presadiť na piatkovej koaličnej rade. Týka sa sprísnenia podmienok pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných funkcionárov. "Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra ani pre verejného činiteľa nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok," vysvetli predseda SNS Andrej Danko. Viac tomto v článku:

10:00 Vláda sa napokon v stredu nestretla v klasickom formáte, ale mala rokovať na diaľku. Formát "per rollam" premiér Fico zvolil po tom, ako SNS údajne odmietla poslať ministrov na rokovanie kabinetu a hrozila vraj aj odchodom z koalície.

Fico však tvrdil, že potrebuje na vláde schváliť minimálne jeden bod - získanie mandátu vlády pred schôdzkou s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu. Viac sa dozviete tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok