V Barcelone sa stretli demonštrácie ultrapravičiarov a antifašistov

TA3 TASR
18.8.2017 22:05

Zásahové jednotky španielskej polície na námestí Placa Catalunya v centre Barcelony zasahovali proti účastníkom dvoch demonštrácií, ktorí sa tam dostali do slovných potýčok. Išlo o akciu odporcov islamu, ktorí protestovali proti prijímaniu migrantov, a protidemonštráciu antifašistov.

Polícia demonštrantov oddelila

Krajne pravicových demonštrantov sa zišlo 20-30 a niesli transparenty s nápismi ako "Stop islamizácii Európy" či "Bráňme Európu". Ľudia z druhého tábora zasa skandovali "idioti" a poniektorí svojim ideologickým nepriateľom ukazovali vztýčené prostredníky.

Polícii sa podarilo demonštrantov oddeliť a pokojne rozpustiť akciu krajných pravičiarov. Po ich odchode antifašisti zatlieskali a tiež sa rozišli.

Protesty sa konali na mieste útoku

Spomínané protestné akcie sa na tomto námestí  uskutočnili len deň po tom, ako sa iba pár krokov odtiaľ, na rušnej ulici La Rambla, odohral teroristický útok s 13 obeťami a vyše 100 zranenými. K tomuto atentátu sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

O hneve Španielov, ktorý vyvolal útok v Barcelone, ako aj neskorší v letovisku Cambrils, svedčí aj príhoda štábu televízie TVE. Keď jej redaktor v priamom vstupe z ulice La Rambla informoval o postupe vyšetrovania atentátu v Barcelone, spoza jeho chrbta smerom ku kamere šiel muž, ktorý spomalil a prstom ukazoval na biely nápis na svojom tričku "FCK ISIS".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok