Danko premýšľa, ako ďalej. Zvažuje aj odchod z politiky

TA3 TASR SITA
16.8.2017 18:45

Nasledujúce štyri dni bude predseda parlamentu a šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko preč a bude rozmýšľať o tom, ako ďalej v tejto vláde. Zároveň nevylúčil koniec v politike. Povedal to na tlačovej besede s tým, že nebude dávať zásadné vyhlásenie, no žiadosť premiéra na zmenu ministra školstva berie na vedomie.

Danko prežíva sklamanie

"Požiadal som ministra Plavčana, aby sám odkomunikoval túto udalosť ako človek, ktorý celý život dal školstvu," povedal Danko, podľa ktorého si Plavčan nezaslúži, aby bol uštvaný. Zároveň oznámil, že v najbližších dňoch bude rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii a či vôbec zostať v politike. "Oznámil som vedeniu SNS, že budem zvažovať, ako a či vôbec ďalej v politike," uviedol s tým, že sklamanie si v tichosti prežije sám.

Avizoval, že si chce v SNS vydiskutovať, akým spôsobom pokračovať v koalícii, a chce si tiež s chladnou hlavou sadnúť s predsedami Smeru-SD a Mostu-Híd Robertom Ficom a Bélom Bugárom. Danko tiež zdôraznil, že vypovedaním koaličnej zmluvy vláda nepadla. Vypovedanie koaličnej zmluvy malo podľa neho priniesť ozdravenie vzťahov medzi partnermi.

Šéf národniarov odmietol spájanie SNS s korupciou. Uviedol, že sa nebráni personálnym zmenám na ktoromkoľvek ministerstve, ale odmieta popravovať ľudí na základe tvrdení opozície. Trestnú činnosť nemieni Danko kryť. "Bol som a som pripravený na personálne otázky na každom ministerstve," povedal. Koaličných partnerov vyzval na úprimnejší dialóg a aby sa kolegovia nepodrážali.

Privátne stretnutie koaličných lídrov

Podľa Danka SNS mala šťastie, že sa ako najstaršia strana opätovne po ťažkých obdobiach dostala do NR SR. „Urobil som rázne opatrenia na to, aby sa história neopakovala," povedal a dodal, že napriek tomu mu život nadelil túto situáciu. Do vlády vstupoval podľa vlastných slov so skúsenými lídrami. Pripomenul, že vypovedaním Koaličnej zmluvy vláda nepadla.

Šéf SNS potvrdil, že s lídrami koaličných strán mali privátne stretnutie. "Bavili sme sa o rekonštrukcii Koaličnej zmluvy. Je pravda, že sme začali pracovať na dodatku ku Koaličnej zmluve," povedal. Chce, aby nastala zmena politickej klímy. „Som v zložitej politickej situácii a vidíte, že zvažujem každé slovo, lebo som si vedomý zodpovednosti," dodal. Podľa neho je potrebné ozdraviť vzťahy v koalícii.

Predseda vlády Robert Fico uviedol, že minister školstva Peter Plavčan by mal skončiť vo funkcii. Fico tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok