Plavčan ohlási abdikáciu, oznámil Danko. Sám si dáva pauzu

TA3 SITA TASR
16.8.2017 11:33

Peter Plavčan končí. Premiér Robert Fico pred rokovaním vlády predstúpil pred novinárov a oznámil, že žiada Andreja Danka o výmenu ministra školstva. Opozícia reagovala s tým, že žiada predčasné voľby, politológovia nevylúčili rozpad či obmenu koalície. Všetci čakali na reakciu šéfa SNS, ktorý napokon oznámil, že Plavčan abdikuje. On sám si dáva niekoľkodňovú pauzu, na ktorej sa rozhodne, ako bude postupovať ďalej.

Online sme ukončili.

19:10 Odstúpenie Petra Plavčana nie je ústupok, ale nevyhnutnosť, uviedol Richard Sulík. Ako ďalej dodal, odstúpením Plavčana sa tak vyhli "potupnému odvolávaniu opozíciou".

19:00 Pozrite si celé vyhlásenie predsedu SNS, ktorý reagoval na aktuálnu situáciu:

18:50 Danko uznal svoju prehru. Konštatoval to analytik Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky.

"Úplne ho zmietli zo stola a ešte prišiel aj o svojho ministra," zdôraznil Mesežnikov. SNS podľa neho "určite nezíska na preferenciách" situáciou okolo vypovedania koaličnej zmluvy a premiérovou výzvou na odchod šéfa rezortu školstva Petra Plavčana z funkcie. "Dankove špekulácie o možnom stiahnutí sa z politiky naznačujú, že šéf SNS tuší, že to pre neho nedopadne dobre," uviedol politológ.

18:45 Danko oznámil, že v najbližších dňoch bude rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii a či vôbec zostať v politike:

18:40 Danko mohol ministra školstva Plavčana odvolať hneď na začiatku škandálu s eurofondmi, vyhol by sa takejto situácii a nestabilite Slovenska, uviedla poslankyňa Veronika Remišová. Namiesto toho sa pustil do politického dobrodružstva a zbytočného vyvolávania konfliktov. Potrebujeme, aby sa tento škandál s eurofondmi riešil hneď, pretože čas na zmysluplné využitie 600 miliónov eur na vedu a výskum sa kráti.

18:35 O súčasnej situácii v koalícii ako aj o ďalších možnostiach vývoja hovoril politológ Michal Horský:

18:30 Danko odmietol spájanie SNS s korupciou. Uviedol, že sa nebráni personálnym zmenám na ktoromkoľvek ministerstve, ale odmieta popravovať ľudí na základe tvrdení opozície. Trestnú činnosť nemieni Danko kryť. "Bol som a som pripravený na personálne otázky na každom ministerstve," povedal. Koaličných partnerov vyzval na úprimnejší dialóg a aby sa kolegovia nepodrážali.

17:45 "Chcem vám oznámiť, že minister Plavčan zajtra o desiatej predpoludním ohlási svoju abdikáciu", povedal Danko s tým, že mu ďakuje za jeho prácu.

17:45 "Vyjadrenie predsedu vlády beriem v plnej miere na vedomie," uviedol Danko na margo Ficovej výzvy na výmenu Petra Plavčana. Predseda SNS si dáva niekoľkodňovú pauzu, počas ktorej bude uvažovať, čo ďalej. "Budem štyri dni preč, budem rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii," uviedol s tým, že zvažuje aj svoj prípadný koniec v politike.

17:40 "Mám za sebou životnú skúsenosť, ktorá ma učí, že v niektorých situáciach treba reagovať inak," začal svoj očakávaný brífing Andrej Danko. SNS bola podľa neho hodená do koalície so skúsenými stranami, on sám je v politike len pár rokov. "Nikdy som nedovolil ani len náznak kritiky svojim ministrom, ktorí preberali po svojich predchodcoch rezorty v ťažkom stave," pokračoval. 

Danko priznal, že včera sa uskutočnilo privátne stretnutie, na ktorom sa lídri bavili o riešeniach aj o rekonštrukcii koaličnej zmluvy. Tú starú podrobil kritike.

17:20 Chce niektorý z koaličných partnerov inú koalíciu? Nad aktuálnym vývojom sa zamýšľa politológ Rastislav Tóth:

17:05 Táto vláda bohorovne vyhlasuje, že niet inej alternatívy ako ona, reagoval aj šéf Sme rodina Boris Kollár. "Ale to nemôže posudzovať ani Danko, ani Fico a ani Bugár. To môžu posudzovať len voliči vo voľbách a nikto iný. Preto najrozumnejším a najčestnejším riešením by bolo usporiadať predčasné voľby a začať s novou vládou a novým, nekorupčným a nekoristníckym spôsobom práce," dodal vo svojom stanovisku.

16:40 Igor Matovič vyzýva Andreja Danka, aby do zajtrajšieho poludnia odvolal ministra školstva Petra Plavčana. "V opačnom prípade OĽANO a SaS zajtra podajú do podateľne NR SR návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva," uvádza sa v jeho stanovisku.

16:30 Šéf SaS Richard Sulík je pripravený rokovať o čo najskoršom termíne predčasných volieb. Odmietol úvahy o tom, že by jeho strana nahradila niektorú z koaličných strán.

16:05 K téme sa vyjadrila aj SaS:

15:05 Pozrite si tlačovú besedu matovičovcov k aktuálnym udalostiam v koalícii:

14:50 Dočkáme sa dnes rozuzlenia koaličných turbulancií? Andrej Danko avizoval míting k situácii na ministerstve školstva, ktorý sa má uskutočniť po piatej popoludní.

14:40 Takto sa k situácii vyjadrila Veronika Remišová na Facebooku:

14:25 Všetci čakajú vyjadrenie predsedu SNS Andreja Danka, dovtedy nemá zmysel špekulovať. Od Dankovho vyjadrenia bude závisieť ďalší vývoj. Po rokovaní vlády to novinárom povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ako zdôraznil, on nie je členom žiadnej strany, a preto ani nevidí do „vnútornej kuchyne“. „Vy o tom viete možno viac ako ja,“ povedal novinárom. Priznal ale, že v utorok popoludní, keď ho na ministerstve navštívil premiér, nemal pocit, že je všetko v poriadku. V jeho prítomnosti sa ale o odvolaní ministra školstva nehovorilo. „Nemal som pocit, keď bol premiér u mňa, že je všetko v poriadku, ale to bolo popoludní a medzitým sa veľa vecí udialo,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Okrem toho Lajčák pre médiá potvrdil, že sa „podpisuje“ pod slová premiéra Fica, pokiaľ ide o členstvo Slovenska v jadre Európskej únie. Zopakoval, že Slovensko musí byť silný, pripravený, dôveryhodný partner. „Ak je krajina v kríze, v chaose, eventuálne ide do predčasných volieb, nespĺňa tieto podmienky. Z môjho odborného pohľadu by to bol neželaný vývoj,“ dodal Lajčák

14:00 Predseda Mosta-Híd Bugár nevie, či SNS bude žiadať hlavu smeráckeho ministra práce Jána Richtera, voči ktorému kriticky vystúpila. "Ak to SNS nastolí, musí mať dôvody, ktoré vie aj obhájiť," poznamenal Bugár. Pozrite si celú tlačovú besedu Mosta:

13:40 Odvolanie Petra Plavčana víta aj novovznikajúca strana okolo poslanca Miroslava Beblavého. Ako povedal, Plavčan sa podľa neho nikdy nemal stať ministrom. „Už pri jeho nástupe sme upozorňovali na jeho minulosť. Plavčan je bez chrbtovej kosti a je napojený na rôzne finančné skupiny. Táto kauza s eurofondmi to len potvrdila," uviedol a dodal, že keby hneď po nástupe do funkcie odstúpil, mohli sme mať rok a pol ministra, ktorý by rezort pohol dopredu. "Nie je dôvod myslieť si, že nový bude iný. Bude to človek z tej istej stajne Andreja Danka," povedal. Podľa Beblavého sa potvrdzuje, že tu máme vládu škandálov a nie riešení skutočných problémov Slovenska.

Beblavý si myslí, že nájsť ministra, ktorý by školstvo pozdvihol, je nad sily Roberta Fica aj Andreja Danka. „Nežiadam ich, aby našli dobrého ministra, ale krízového manažéra, ktorý situáciu v školstve aspoň stabilizuje," uviedol s tým, že skutočné riešenia dokáže zabezpečiť skupina poslancov, medzi ktorých zaraďuje seba s poslancami, s ktorými zakladá novú politickú stranu. Vzdelávanie a veda sú podľa neho otázkou našej budúcnosti a nemajú byť nástrojom vlastného biznisu. Slovenská politika však podľa neho potrebuje dostatok času, aby sa k tejto vláde sformovala dobrá alternatíva.

13:35 Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík očakáva, že nový minister školstva v čo najkratšom čase pozve zástupcov univerzít a SAV na stretnutie ohľadom eurofondov. "Principiálnou požiadavkou aj naďalej zostáva, aby boli verejné prostriedky EÚ určené na výskum pridelené primárne inštitúciám, ktoré ho reálne robia, a teda vysokým školám a SAV," uviedol Šajgalík.

Predseda SAV pripomenul, že spolu s rektormi predložil Plavčanovi osem požiadaviek, ktoré smerujú k uvoľneniu zablokovania štrukturálnych fondov určených na výskum a vývoj. "Pri štyroch z nich našli obidve strany spoločnú zhodu a zvyšné zostali predmetom ďalšieho rokovania," dodal Šajgalík.

13:30 "Podrazil ma." Takto podľa medializovaných informácií reagoval predseda SNS Danko, keď sa počas rozhovoru s redaktorom časopisu .týždeň dozvedel, že premiér žiada koniec ministra Petra Plavčana. Neskôr dodal: "Padla pasca, ktorú dlho budoval." Na otázku redaktora, čo bude teraz robiť, odvetil, že teraz potrebuje trochu času.

13:10 Pred novinárov sa postavilo vedenie Mosta-Híd. "Zahrávanie sa s dôverou občanov je pre nás neprípustné," začal šéf strany Béla Bugár. Most-Híd má podľa neho priamu skúsenosť s neochotou prijímať kompromisy a pádom vlády. Predčasné voľby bugárovci odmietajú.

Peter Plavčan, napriek tomu, že jeho tlačová beseda "bola dosť osožná," podľa Bugára nedokázal vyvrátiť všetky pochybnosti ku kauze. Riešenie situácie je podľa predsedu Mosta v rukách Slovenskej národnej strany.

12:55 Mimoparlamentné KDH Alojza Hlinu plánovalo pre kauzu eurofondov protest pred ministerstvom školstva, vo svetle najnovších faktov ho však ruší.

"Primárnou úlohou Ministerstva školstva je zabezpečovať vzdelávanie budúcich generácií a nie zabezpečovať pohodlný život ľuďom, ktorí si zvykli parazitovať na verejných zdrojoch. Z toho dôvodu budeme situáciu naďalej pozorne monitorovať a v prípade, že sa situácia na ministerstve nezlepší, avizujeme, že sme pripravení napomáhať vytvárať verejný tlak aj prostredníctvom verejných zhromaždení, aby si ministerstvo školstva plnilo svoju základnú úlohu," uvádza sa v stanovisku hnutia.

12:52 Situácia v koalícii je teraz "kto z koho" a jej fungovanie je reálne ohrozené, myslí si známy analytik. Viac sa dozviete tu:

12:35 Osobou, ktorá sa v kuloároch najčastejšie spomína ako možný náhradník Petra Plavčana, je podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

12:27 "Úsilie všetkých, ktorí sa snažia o čestné a spravodlivé Slovensko, prinieslo prvé výsledky," reagovala na správu o konci Petra Plavčana koaličná strana OĽaNO. Jej dopoludňajší míting o kauze eurofondov a zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska si môžete pozrieť tu:

"Po našom intenzívnom tlaku, po tlaku médií a občanov konečne Robert Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace," uviedli predstavitelia hnutia Veronika Remišová a Igor Matovič.

Tento krok však nepovažujú za dostatočný, trvá na odobratí ministerstva Slovenskej národnej strane. "Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý z rúk SNS, pretože ľudia, ktorí korupčné podhubie na ministerstve vytvorili, nemôžu neporiadok s eurofondami na ministerstve upratať," uviedli v stanovisku. Podľa OĽaNO-NOVA je nevyhnutné, aby sa rezort školstva "očistil od ľudí, ktorí chcú zneužívať školstvo na vysávanie našich spoločných peňazí a kradnú budúcnosť našich detí a krajiny".

12:25 Peter Plavčan sa už riadneho rokovania vlády, ktoré sa začalo vyše hodinu a pol po plánovanom termíne, nezúčastňoval.

12:20 V priebehu dneška môžeme očakávať niekoľko tlačových konferencií k téme koaličných turbulencií. Avizovali ich Most-Híd, SaS, OĽaNO aj vznikajúca strana okolo Miroslava Beblavého. SNS plánované stretnutie s novinármi odvolala.

12:15 Pozrite si brífing premiéra Fica, na ktorom hovoril o konci ministra školstva Plavčana:

11:40 Minister školstva, nominant národniarov Peter Plavčan, končí vo funkcii. Oznámil to premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý avizoval, že požiada šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra. "Koalícia nemá alternatívu," zdôraznil vo svojom vyhlásení pred regulérnym zasadnutím vlády. Slovensko podľa Fica potrebuje vládu, ktorá je proeurópsky orientovaná a ktorá zabezpečí krajine dôstojné miesto v jadre EÚ. 

"To, že nemáme alternatívu, ale neznamená. že si môžeme robiť, čo chceme," uviedol. Hovoril o zužovaní priestoru pre netransparentné konanie v súvislosti s udalosťami na ministerstve školstva, ktoré čelí kauze okolo prideľovania eurofondov na vedu a výskum. Udalosti v rezorte Petra Plavčana podľa neho vyvolávajú na verejnosti obavy. 

"Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom som vyvinul maximálne úsilie, aby problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva pána Plavčana bol vyriešený vnútri materskej SNS. Je mi ľúto, ale musím to skonštatovať, že naša misia nebola úspešná. Nevznášam žiadne obvinenia, chcem poďakovať pánovi ministrovi Plavčanovi za úprimnú snahu veci vysvetliť, ale tiene podozrenia pretrvávajú, a preto som nútený požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico.

Ministerstvo školstva čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiadala odchod ministra školstva Plavčana aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Už má zozbierané podpisy aj na mimoriadnu schôdzu. Problémy s eurofondmi boli aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

Plavčan
v pondelok informoval, že ministerstvo školstva zruší problematickú eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov. Zopakoval, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania a potom prijme opatrenia.

Európska komisia neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši aj NAKA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok